Baby forskning – få et barn og bliv lykkelig

Baby forskning - få et barn og bliv lykkeligLykken er…

Der er ingen tvivl om, at mange synes, det er lykken at få børn. Selv søvnløse nætter og snavsede bleer kan ikke ændre ved det.

Men bliver vi så lykkeligere af at få børn?

Det har forskere i Tyskland og Storbritannien netop undersøgt.

Vi ser på den nyeste baby forskning her.

 

Hvad ny baby forskning siger om at få et barn og blive lykkelig

Undersøgelsen involverede store grupper mænd og kvinder og målte deres lykkeniveau, før og efter de blev forældre første gang.

Undersøgelsen viste, at lykkeniveauet stiger for både mænd og kvinder lige før og efter fødslen, hvilket kan skyldes både glæde over selve den lille ny, men også over deres partnerskab og fremtidsplaner.

Stigningen er stærkere hos kvinder end hos mænd omkring fødselstidspunktet, men lykkeniveauet falder til gengæld også mere over tid, så mænd og kvinder ender på omtrent samme niveau.

Forskerne kom frem til to vigtige konklusioner.

Først og fremmest viste undersøgelsen, at kvinder og mænd, der bliver forældre for første gang i en senere alder, bliver lykkeligere.

Lykkeniveauet hos forældre mellem 35 og 49 udviser en kraftigere stigning end hos yngre forældre, og de stabiliserer sig på et højere lykkeniveau også efter fødslen.

Teenagerforældre ser ikke ud til at blive lykkeligere af at få et barn, nærmest tværtimod, og nye forældre mellem 23 og 34 bliver lykkeligere i en periode, men så falder niveauet igen til tidligere niveauer eller lavere.

Med andre ord: Børn gør (næsten) alle lykkeligere – men allermest, hvis du får dit første barn i en moden alder.

Den anden store konklusion handlede om de forældre, der fik flere børn.

Generelt kunne forskerne se, at barn nr. 2 kun øgede forældrenes lykke i halvt så høj grad, som barn nr. 1 havde gjort det, og barn nr. 3 så ikke ud til at øge lykkeniveauet overhovedet.

Vi kan jo nok ikke læse det, som at forældrene ikke er lykkelige for alle deres børn – selvfølgelig er de det – det er kun et spørgsmål om midlertidige gradforskelle eller ”hop” i lykken, om du vil.

Altså, den eufori, en ny forælder føler over sin første baby, gentager sig måske ikke helt på samme måde med barn nr. 2.

 

Baby forskning eller ej – tips til at blive lykkelig med dit barn

Det er en stor ting – og en stor opgave – at blive forældre, og det har en tendens til at overtage alt andet. Men det er vigtigt, at du plejer dig selv og gør nogle af de ting, du holder af.

Så tag dig tid til at have en hobby eller noget andet, der betyder noget for dig, og få din partner til at dække for dig, når du vil dyrke det.

Søvnløshed kan over tid give depressionslignende symptomer. Så sørg for at sove, når din baby sover – det er også vigtigt, at du får sovet, det du skal.

Tag imod al den hjælp, du bliver tilbudt af familie og venner. Hvis der ikke er nogen i nærheden, så ty til din mødregruppe eller en babysitter.

Lyt til andres råd – men ikke så meget, at du stresser over det. Find din egen rytme med dit barn, og lad være med at lade andres meninger diktere f.eks. hvornår du skal begynde at give baby fast føde.

Forkæl dig selv og din partner. Det er vigtigt for jeres lykkeniveau, at I passer på kærligheden og intimiteten, så tag jer en aften i byen eller hyg jer med en film i sofaen, når baby sover.

Pas på dit helbred. Dyrk sport og spis fornuftigt. Det øger din energi og dit humør.

Og når det hele virker lidt surt, fordi du er træt og overvældet, så tænk på, hvilken fantastisk ting I har gjort ved at give liv til sådan et fabelagtigt lille menneske.

Det er da til at blive glad over!

5/5 - (1 vote)