Er det bedre at briste end at blive klippet ?

Er det bedre at briste end at blive klippet ?En del fødende kvinder sprækker, eller brister, i mellemkødet under fødslen.

Faktisk får 8 ud af 10 førstegangsfødende rifter og overrevne muskler i forbindelse med fødslen, og 6% får en alvorlig bristning.

Det er måske ikke så mærkeligt, når man ser, hvor stort sådan en baby kan være, men det rejser nogle spørgsmål.

Er det f.eks. bedre at blive klippet?

Og kan vi gøre noget for at afhjælpe det?

 

Er det bedre at briste end at blive klippet ?

Når mellemkødet kan risikere at briste, sprække, revne – hvad vi nu end kalder det, lyder det av – er det pga. den pludselige udvidelse, der sker i forbindelse med fødslen.

Der er flere teorier om, hvorvidt det er bedre at lade jordemoderen eller lægen klippe i mellemgulvet, så det ikke er en naturlig bristning.

De fleste er enige om, at det er nemmere for væv at hele efter en bristning, fordi vævet er blevet splittet med naturlige kanter.

Men i mange år har læger og jordemødre haft en tendens til at klippe i mellemkødet i stedet, fordi de mente, at det blev nemmere at kontrollere skaderne end ved en ”spontan” bristning.

I dag er det omkring 15% af førstegangsfødende, der klippes. Og de danske sundhedsmyndigheder arbejder på at få det tal ned.

Der er nemlig ikke videnskabeligt set nogen grund til at klippe, medmindre barnet skal ud i en fart.

Og lægerne mener, at kvinder, der er blevet klippet, oftere har smerter, og at syningerne oftere går op, end når de ”bare” er bristet.

Almindelige bristninger er normalt ikke noget problem, og der er meget fokus på at minimere antallet af alvorlige bristninger.

 

Hvad jeg gøre for at undgå at briste eller blive klippet?

Dels arbejdes der meget på at uddanne jordemødrene i at tage barnet med sugekop uden at forårsage skader på moderens mellemkød.

Men der er også ting, du selv kan gøre for at forberede dig – og dit mellemkød – på den forestående fødsel – og ting, du kan gøre under fødslen.

Inden fødslen:

  • Motion. Hold dig i god form og hold vægten nede. Mange alvorlige bristninger skyldes, at barnet er uforholdsmæssigt stort, fordi moderen er overvægtig.
  • Træn din bækkenbund med knibeøvelser.
  • Prøv at massere mellemkødet i 5 minutter 1-2 gange om ugen i de sidste tre måneder af graviditeten. Nogle undersøgelser viser en lille fordel ved at gøre det.

Under fødslen:

  • Skift stilling under presseveerne, så du hjælper barnet ud, og bevæg dig indtil da.
  • Prøv med varme omslag på mellemkødet. Det øger blodtilførslen og virker også smertelindrende.
  • Slap af i kroppen, når du ikke presser.
  • Pres kun, når du får besked på det.
  • Lyt til din jordemoder og følg hendes anvisninger.

Og endelig – selv om 80% af førstegangsfødende får bristninger, er det typisk noget, der heler hurtigt og ikke giver gener i længere tid.

Og i forhold til at have skabt et lille nyt liv er det vel mindre vigtigt…

Rate this post