Besøg af sundhedsplejersken

sundhedsplejerskenNår den lille ny er kommet til verden, så tilbydes alle familier flere besøg af sundhedsplejersken.

Men vidste du, at du også kan få besøg, før du føder?

Sundhedsplejen kan hjælpe med flere ting og blandt andet hjælp til amning og legestuer kan være en del af tilbuddene, i det område du bor.

Får alle besøg af sundhedsplejersken?

Svaret er ja, hvis man ønsker det. Udgangspunktet er, at alle får besøg, men du kan sagtens fravælge det, hvis du ikke synes, du har behov for det.

De fleste nybagte familier er dog meget glade for besøgene, for udover at få kigget på den nyfødte og blive sikret, at baby vokser som han eller hun skal, så har du også mulighed for at stille alle de spørgsmål som helt sikkert hober sig op, når man lige er blevet forældre.

Er du førstegangsmor, så vil du have en anden type spørgsmål end de, der har flere børn. Dét at man har født tidligere betyder ikke, at så er man udtømt for spørgsmål, det betyder bare, at der tit er fokus på andre ting.

Med barn nummer 2 eller 3 er man som forælder ofte mere afslappet, og har styr på amning, bleskift og pleje osv. men kan have masser af spørgsmål i forhold til familieforøgelsen, og hvordan de andre børn håndterer den lille ny, er der f.eks. jalousi eller hvordan engagerer man de andre børn i pasning af den nye osv.

Hvor mange besøg får du?

Det typiske er, at sundhedsplejersken kommer hjem til dig, umiddelbart efter du er kommet hjem fra hospitalet. Det sker typisk inden for barnets første uge. Allerede ugen efter, når barnet er 10-12 dage, kommer andet besøg.  Hyppigheden kan du se herunder.

  • 4-7 dage
  • 10-12 dage
  • 3 uger
  • 2 måneder
  • 4 måneder
  • 8 måneder

Har du behov for det, kan du aftale med din sundhedsplejerske, at du får flere besøg.

Vil du gerne have besøg inden du har født, kan du få et graviditetsbesøg efter 30. graviditetsuge. Du kan bede din jordemoder om at formidle kontakt til din sundhedsplejerske eller du kan selv kontakte sundhedsplejersken i dit lokalområde.

Har du brug for hjælp til amning efter fødslen, kan du også få hjælp til det. I nogle kommuner er der ammerådgivning til de kvinder, der har problemer med det. Det kan være et spørgmål om sutteteknik hos den lille eller at lære særlige ammestillinger osv.

Legestuer til forældre og børn er også noget, du kan være med i, som sundhedsplejerskerne står for. Desuden er det typisk også sundhedsplejerskerne, der sørger for mødregrupper i lokalområdet.

Udover besøg fra sundhedsplejerskerne er der også de almindelige lægeundersøgelser, som man følger med sit barn, så man sikrer sig, at barnet udvikler sig som det skal, tager på og vokser og kommer med i vaccinationsprogrammet. Du skal sørge for at bestille tid hos lægen, og din jordemoder informerer dig om, hvornår tidspunkterne er.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)