Et kejsersnit er en operation, og der kan opstå bivirkninger både fra operationen eller narkosen, der bruges under operationen. Bivirkningerne kan opstå enten mens du er på barselsgangen, eller når du er kommet hjem fra hospitalet.
De mest almindelige bivirkninger er:
- kvalme
- hudkløe
- betændelse i operationssåret
- følelsesløshed omkring arret
- urininkontinens
- underlivsbetændelse
- blærebetændelse
- smerter i ryg og ben
Bivirkningerne og hvornår de går over
Kvalme opstår som følge af narkosen, eller den morfin eller morfinlignende smertestillende medicin du har fået, efter operationen. Kvalmen er som regel overstået i løbet af et døgns tid.
Hudkløe er også en reaktion på narkose eller morfin. Du kan føle kløe og prikken over hele kroppen, men det forsvinder inden for et døgn.
Betændelse i operationssåret opstår hvis såret ikke er holdt helt rent og tørt efter operationen. Tegn på betændelse er typisk øget ømhed omkring såret, eller det kan væske eller blive “snasket”. Betændelsen skal behandles, som regel med antibiotika.
Følelsesløshed omkring arret skyldes, at der ved operationen skæres i hud og nerver. Det kan være ubehageligt, og kan sammenlignes med følelsen af bedøvelse hos tandlægen. Som regel får man følelsen tilbage efter nogle måneder.
Urininkontinens kan komme efter brugen af kateter under operationen, og forsvinder igen. Det er en af de mere sjældne bivirkninger.
Underlivsbetændelse kan komme efter indgrebet, og man vil typisk få ondt i underlivet og få feber. Det kan være svært at føle, hvor præcist i maven man har ondt efter et kejsersnit, men har du feber, skal du kontakte lægen, og finde ud af, om du skal have antibiotika.
Blærebetændelse viser sig, som ved underlivsbetændelse, ved feber og man kan også opleve svie og ømhed, når man tisser. Igen skal man kontakte lægen for eventuelt at få antibiotika.
Smerter i ryg og ben kan komme efter en spinal- eller epiduralblokade, men det kan også være smerter fra graviditeten. Også disse bivirkninger forsvinder inden for få uger.