Blodmangel under graviditet

Blodmangel under graviditetBlodmangel, eller anæmi, er noget, de fleste kender lidt til.

Du ved sikkert, at det ikke betyder mangel på blod som sådan, men nærmere en nedsat mængde af røde blodlegemer i blodet.

Når niveauet af røde blodlegemer er lavt, bærer blodet ikke så meget ilt med rundt. Og det kan give diverse symptomer, nogle mere alvorlige end andre.

Men hvilken rolle spiller det under graviditet? Og hvad kan vi gøre ved det?

Det ser vi nærmere på her.

 

Hvorfor kan jeg få blodmangel under graviditet?

Blodets rolle er bl.a. at transportere ilt rundt til kroppens celler. Cellerne bruger ilten til at forbrænde sukker og fedt, hvilket giver energi.

Det er de røde blodlegemer, der henter ilten i dine lunger og transporterer den til cellerne. Så hvis du har for få røde blodlegemer, får din krop populært sagt for lidt ilt, og det kan give symptomer i form af træthed, svimmelhed og endda åndenød.

Når du er gravid, er det din krops opgave at supplere din baby med næringsstoffer, og derfor øges blodmængden. Det er dog mest plasma, der øges, så proportionelt indeholder dit blod en mindre koncentration af røde blodlegemer.

Derudover er jernmangel ofte en årsag til blodmangel, og da det er dig der forsyner fosteret og moderkagen med jern, kan du opleve, at du sender så meget jern til dit barn, at du selv får jernmangel – hvilket så i anden hånd kan give blodmangel.

Du kan også risikere at få blodmangel, hvis du bliver smittet med lussingesyge, mens du er gravid. Og det kan påvirke dit barn direkte.

Og så er det vigtigt at huske at tage folsyre og B12 tilskud, også imod blodmangel.

 

Hvad sker der, hvis jeg får blodmangel under graviditet?

Det første, du mærker til det, hvis du får blodmangel under graviditeten, er træthed. Du er måske også mere bleg end normalt, har hovedpine eller er ofte svimmel.

Hvis du synes, at du er usædvanligt træt og begynder at lide af hjertebanken og åndenød, bør du gå til din læge. Lægen kan undersøge dit blod for røde blodlegemer ved hjælp af en blodprøve.

Hvis du lider af blodmangel, er det selvfølgelig vigtigt at finde ud af, hvad årsagen er. Hvis lægen vurderer, at du får for lidt jern eller folsyre, for eksempel, er det nemt at justere det i kosten og med kosttilskud.

I meget svære tilfælde, typisk hvor blodmangelen skyldes en arvelig sygdom, kan lægen vælge at give blodtransfusioner, så der tilføres ekstra røde blodlegemer.

Men hvis du spiser sundt og varieret og sørger for at få folsyre og de nødvendige vitaminer og mineraler, kan du i langt de fleste tilfælde effektivt forebygge blodmangel.

Giv din vurdering