»Børn skal da arbejde« af Karen Lumholt og Marie Kraul

Læg dig på sofaen og læs en bog! Hvis det er ”Børn skal da arbejde” kan det oven i købet være du får mulighed for at lægge dig igen en anden gang. For de to forfattere Karen Lumholt og Marie Kraul har en mission: de vil have børn skal være med i det huslige arbejde.

Inden du på forhånd opgiver ideen fordi du ved det vil blive en kamp at holde en 5-årig til ilden eller at motivere en teenager, så prøv at læse hvordan det er lykkedes for andre.

Bogen er både en håndbog og et opråb, for det viser sig at hele familien trives, hvis alle deler pligterne i hjemmet. Hvis du godt kunne tænke dig, at I var flere om opgaverne i dit hjem, kan du finde råd til hvordan det gøres bedst i et ”træningsprogram”.

Ideen er at man begynder med at lave en oversigt over arbejdsopgaverne, og derefter fordeler dem efter familiens alder og evner udi oprydning, rengøring og madlavning. Bogen beskriver både muligheder og udfordringer med børn i forskellige aldre, men tonen er positiv og opmuntrende, og man kan helt sikkert finde guldkorn til fuldførelse af ens egen mission.

Og for at gøre det nemt for læseren at begynde, har forfatterne allerede lavet bud på lister, som blot skal kopieres over på papir og hænges op.

Bogens bagside:
Skal dine børn til at lave noget mere derhjemme?
I mange familier – måske de fleste? – er det en hårdtarbejdende en-eller tomandshær, der tager sig af de hjemlige arbejdsopgaver. I en helt almindelig børnefamilie ser man mor og far piske rundt og opvarte. Børnenes deltagelse består mest i at løfte de unge kroppe op fra stolene ved computer og tv og møde op til måltiderne. Resultatet er ofte en kombination af udmattede forældre og byger af anklager.

I denne bog tager de to forfattere, der er mødre til i alt seks børn, udfordringen op og gennemgår systematisk, hvordan man får børnene med i husholdningen, så de til sidst bliver i stand til at deltage på lige fod med de voksne og fx selvstændigt stå for tilberedning og servering af en treretters gæstemenu.

At lære sine børn at arbejde derhjemme er en langtidsinvestering, der kan ende med, at de faktisk gør nytte, og at hele familien får flere gode oplevelser sammen. Og mon ikke også lærerne henne i skolen vil sætte pris på, at vi lærer vores børn, at man må bidrage til fællesskabet og ikke kan være badegæst i livet?

Udgivet af Gyldendal. ISBN 8702076896. Indbundet. 181 sider. 299 kr.

Hvad mener du? Kan du få dine børn til at hjælpe til i hjemmet eller er de svære at få ud af starthullerne? Skriv en kommentar…

Rate this post