Brystmælk vs erstatning

Brystmælk vs erstatningDu har sikkert hørt, at når du ammer, regulerer din brystmælk sig efter barnets behov, så din voksende baby altid får præcist den næring, den skal have.

Men der er jo mange avancerede former for modermælkserstatning på markedet, så hvad er egentlig forskellen?

Uanset, om du vælger at amme (og er i stand til det), eller dit barn af den ene eller anden grund er flaskebarn, er det godt at vide, hvor forskellene egentlig ligger mellem den mælk, du producerer, og den du køber.

Det ser vi nærmere på her.

 

Hvorfor bedre med brystmælk vs erstatning?

Modermælkserstatning laves på basis af komælk, men producenterne justerer forholdet mellem de to grundlæggende mælkeproteiner, kasein og hvede, så mælken minder mere om menneskelig mælk.

Men når det siges, at brystmælk bl.a. beskytter barnet mod visse sygdomme, er det fordi sammensætningen af modermælk er særdeles kompleks.

To canadiske studier har talt mere end 65 ”ingredienser” i brystmælk mod kun 27 i modermælkserstatning.

Hvis f.eks. du udsættes for en bakterie, danner din krop antistoffer, og dem overfører du så til din baby via mælken. Det samme sker selvfølgelig ikke med erstatning.

Selv om forskerne hos de store producenter konstant udvikler mere og mere avancerede og specialiserede produkter, er resultatet altså kun en tilnærmelse i den sidste ende.

Sjovt nok er der ingen forskel på, hvor mange kalorier, der er i de to typer mælk. Så forskellen handler om virkestoffer – proteiner, vitaminer, hormoner mv.

Og da sammensætningen af brystmælken rent faktisk ændres, som babyen vokser, kan det være svært at finde den rigtige balance med et kommercielt produkt.

Ikke desto mindre er moderne erstatningsprodukter virkeligt tæt på ”originalen”. Hvor man tidligere ikke tilsatte f.eks. fedtsyren DHA, som tilskrives positiv virkning på hjernens og øjnenes funktion, gør nogle producenter det nu.

Det samme gælder oligosaccharider, der hjælper til med at holde barnets mave i balance, og probiotika, der mindsker risikoen for eksem.

Så egentlig handler det om at læse indholdsfortegnelsen grundigt og sætte dig ind i, hvad de forskellige produkter gør for dit barn.

 

Brystmælk vs erstatning – nogle gode tips

For det første er det vigtigt at huske, at modermælkserstatning er et kommercielt produkt, der sælges af professionelle marketingfolk.

Så selv om du tilbydes et specialprodukt, der indeholder flere vitaminer og mineraler, når dit barn er seks måneder, så husk på, at dit barn sikkert allerede får lidt fast føde på det tidspunkt. Og den er der allerede vitaminer i.

Der er ifølge diverse forskere ikke megen fordel ved at skifte til et følgeprodukt, når barnet når en vis alder. De fleste modermælkserstatninger er designet til at dække det første år.

Men det er en god ide at tjekke indholdet af nogle vigtige stoffer:

  • Fedtsyrerne DHA og AA
  • Enzymet lipase
  • Laktose (der findes også laktosefri produkter, hvis dit barn har allergi)
  • Oligosaccharider
  • Immunoglobin
  • Probiotika

Og spørg din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl om, hvilket produkt er bedst for dit barn.

Rate this post