Efter kejsersnit – hvad må jeg løfte?

Efter kejsersnit - hvad må jeg løfte?Når du har fået et kejsersnit, skal du være opmærksom på flere ting, i forhold til din krops helingsproces.

For det første er det meget vigtigt, at du selv og dine omgivelser er klar over, at det du har været i gennem, er en stor bug-operation – det er ikke et lille indgreb, og som sådant, skal du passe på dig selv, og ikke overanstrenge dig.

Når det så er sagt, så er der masser af ting, du sagtens kan klare at gøre, hvis bare du lytter til, når kroppen selv siger stop. Og det gør den for eksempel når det gør ondt, trækker for meget i arret, eller du bliver træt.

Aller første gang, du står ud af sengen efter en kejsersnitsoperation, bør du være meget opmærksom på, at rette dig helt op.

Det er helt naturligt, at man ikke har lyst til det, fordi man er blevet skåret op i maven. Men maven og dit sår kan holde til det. Så rejs dig, ganske stille og roligt helt op, og gør det hver gang, du går ud af sengen i de første dage.

Det vil være en stor hjælp for dig, at gå med rank ryg og forhindre, at du får yderligere ondt i mavemuskulaturen.

Dit kejsersnitsar lukker sig meget hurtigt, i løbet af få timer, og jo hurtigere du begynder at bevæge dig, og få gang i muskler og sener igen, jo hurtigere bliver din krop normal igen.

Må jeg løfte mit barn, efter kejsersnit?

Efter operationen, må du løfte og bære dit barn. Dette er en meget god målestok for, hvad du ellers må løfte. Få en anden til at hjælpe dig med at bære tunge indkøbsposer hjem osv. men lad være med at løfte noget, der er tungere end baby.

Men du skal huske at holde dig i gang, for at få muskulaturen normaliseret, så hurtigt som muligt, så får du det selv bedre, og har mere energi til at passe dit barn.

Gå lange ture med barnevognen, lav små og skånsomme maveøvelser i sengen, og inden du får set dig om, er du frisk igen. Det er meget almindeligt, at man først 4-6 uger efter sit kejsersnit føler sig klar til at løfte tungere ting. Det kan være svært, hvis man har større børn, der gerne vil have en krammer af mor, men så må man for eksempel sætte sig ned, med dem på skødet i stedet.

Det vigtigste er at huske, det kun er dig, der kan føle, hvor meget du kan holde til, og sætte grænsen. Prøv dig frem, og husk at hvile dig ofte, det har din krop også brug for, efter din operation.

3.7/5 - (3 votes)