Efter kejsersnit – hvordan kan far hjælpe?

Efter kejsersnit - hvordan kan far hjælpe?Når du har født ved kejsersnit, har du som regel brug for mere hjælp og støtte, end hvis du havde født naturligt.

Med en begrænset mobilitet lige efter fødslen, kan faren eller din partner overtage, og være den primære person, der tager sig af den nyfødte.

Det er en fantastisk mulighed for far at skabe nærhed til jeres barn, mens du har brug for at hele og finde din egen styrke og energi igen.

 

Gode råd til far

Når din partner har født ved kejsersnit, så kan du hjælpe ved at aflaste mor så meget som muligt. Har hun fået fuld narkose, vil det være dig, der må tage dig af barnet i de første timer efter operationen, hvor det er helt almindeligt, at hun er skiftevis vågen eller sover.

Uanset hvilken form for bedøvelse, der er brugt, er en kejsersnitsmor ikke særlig mobil efter fødslen, og har derfor brug for støtte, enten fra sin partner eller familie, eller fra personalet på barselsgangen.

Udover den manglende mobilitet på grund af selve indsnittet, så har kvinden ofte ikke ret meget energi i de første dage. Dette skyldes den store mængde smertestillende medicin hun skal tage efter operationen, men også hormonbalancen i kroppen, der ændrer sig efter fødslen. Hvis hun ammer, og mælken skal løbe til, kan hun også mangle energi.

Alt i alt giver kejsersnittet dig en mulighed for at hjælpe mor til heling og giver dig den store mulighed det er, at knytte bånd til dit nyfødte barn.

 

Skab kontakt til barnet

Efter fødslen, kan du sørge for at barnet kommer til mor, og bliver lagt til. Du kan pusle barnet, skifte ble, gå ture med vuggen på barselsgangen, give baby sit første bad, og i det hele taget sørge for, at mor får så meget ro og hvile som muligt, ved at tage dig af barnet.

Du vil også kunne være den, der har kontakten til personalet, hvis der er brug for hjælp til amning, mere smertestillende eller I har spørgsmål til pleje af barnet.

Når mor efter et par dage er mobil igen, og kan tage sig mere af barnet, vil du allerede have en tæt, værdifuld kontakt til barnet.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

 

5/5 - (1 vote)