En gang kejsersnit – altid kejsersnit

En gang kejsersnit - altid kejsersnitI mange år var det normal praksis at havde man født første gang ved kejsersnit, var de efterfølgende fødsler planlagte kejsersnit. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Studier over de seneste 10 år viser, at mødre i lav-risiko gruppen (dem der ikke har nogle fysiske/medicinske forhold der kræver et kejsersnit) sagtens kan planlægge en vaginal fødsel.

Gentagne kejsersnit er ikke uden risici og da det er mange kvinders ønske at føde naturligt, støtter flere og flere læger op om at forsøge en vaginal fødsel anden gang, hvis der altså ikke er væsentlige forhindringer, der taler for endnu et kejsersnit.

Hvis kvinden fik sit første kejsersnit på grund af et enkelt specifikt problem (fx. barnets stilling eller placering af moderkagen) er hendes muligheder for en vaginal fødsel næste gang gode. Men har kvinden derimod et smalt bækken eller medicinske eller gynækologiske forhold, der udelukker naturlig fødsel, vil et kejsersnit naturligvis altid komme på tale ved efterfølgende fødsler.

Har man som kvinde ønsket om at forsøge en naturlig fødsel efter at have fået et kejsersnit tidligere, bør fordele og ulemper ved endnu et kejsersnit tales igennem sammen med lægen. Og måske er muligheden for en vaginal fødsel til stede.

Målet er selvfølgelig altid et sundt barn og en sikker fødsel ligegyldig hvilken metode man måtte vælge.

4.2/5 - (5 votes)
Christina siger:

Jeg fk mit føste barn ved akut kejsersnit fordi han kom forkert ned i fødselskanalen (jeg har en teori om at de gav mig alt for meget S-drop)- Men jeg var lykkelig og det var egentlig en god, men hård fødsel.

Mit andet barn fødte jeg naturligt, dog med epidural-blokade og da den var anlagt var jeg helt sikker¨på at det nok skulle forløbe godt. En fantastisk oplevelse.

Mit 3. barn kommer om nogle uger og jeg satser på en vaginal fødsel, denne gang uden smertestillende.

Tina siger:

Jeg har fået 3 kejsersnit fordi mit bækken ikke kan give sig så meget så jeg kan føde. Det har været 3 gode oplevelser og var vågen under de sidste 2. Vi kan dog ikke få flere nu da min livmoder har dannet meget arvæv så et 4 kejsersnit vil være en dårlig idé.