Er jeg gravid?

er jeg gravidUanset om du brændende ønsker at være gravid eller om det ikke lige ligger i dine planer, så er der tegn på gravidtet, som du selv kan holde øje med.

Der er dog ingen tvivl om, at det bedste svar til spørgsmålet “Er jeg gravid?” er en graviditetstest.

Er jeg gravid og hvilke tegn er der på det?

De fleste kvinder oplever, på et eller andet tidspunkt i deres liv, at stå med spørgsmålet om, om de er gravide. Nogle ønsker at være gravide og søger spændt at finde tegn på, at det er lykkedes, mens andre ikke har planlagt en graviditet og ligeledes søger tegn på, om det nu er tilfældet eller ej.

De tegn, der kan være på at du er gravid, kan også skyldes andre ting, så derfor er der ikke nogen garanti for, at du er gravid med disse tegn.

Tegn på graviditet 

Tegn på at du er gravid, kan der være mange af eller slet igen. Nogle kvinder er hårdt ramt af gener i begyndelsen af en graviditet, mens andre slet ikke mærker nogen forandring.

Udebleven menstruation. Manglende menstruation er et af de første tegn og også et af de mest sikre tegn på graviditet. Men udebleven menstruation kan også skyldes andre ting.

Blandt andet kan det skyldes hormonelle forstyrrelser, stress og bekymring. Alene tanken om at du måske er gravid, kan sætte bekymring og stress i din krop, der kan bevirke, at din menstruation ikke kommer som planlagt.

Ømme bryster. Brystspændinger kan være et af de første tegn på graviditet, men det kan også være tegn på andre ting.

Blandt andet kan ømme, spændte bryster være tegn på et øget sexliv, som derfor fejlagtigt kan tolkes som graviditet. Derudover er der en del kvinder, der oplever brystspændinger, når de får menstruation.

Kvalme. Kvalme og madlede kan være et tidligt tegn på, at du er gravid. For nogle kan det at børste tænder med tandpasta være ubeskriveligt kvalmende og andre mister fuldstændig lysten til at spise.

Træthed. Føler du dig pludselig helt udmattet og kan sove, mens du sidder opret? Så kan det være tegn på, at du venter dig.

Øget tissetrang. Hormonelle forandringer i kroppen kan bevirke, at du skal tisse mere. Nogle kvinder skal tisse mere, når de har menstruation, så det kan være svært at skelne årsagen tidligt i forløbet.

Sult. Voldsom og pludselig sult, der hurtigt udvikler sig til kvalme, hvis ikke sulten stilles, er et tegn på graviditet.

Der kan dog også være andre årsager til, at du pludselig føler dig mere sulten end normalt, måske er du begyndt at træne, eller har været mere fysisk aktiv, end du plejer.

Tag en graviditetstest

Der er jo ingen tvivl overhovedet om, at for at undersøge og få endeligt svar på, om du er gravid eller ej, skal du tage en graviditetstest.

Nogle kvinder, som frygter at være gravide, bliver bange for at tage en test. Det kan jeg kun understrege er en rigtig dårlig idé at udskyde. Tag testen, uanset hvor bekymret du er.

Testen giver dig svar med det samme og så kan du enten slappe helt af, eller tage dine forholdsregler i forhold til din graviditet.

Graviditetstests kan f.eks. købes online og på apoteket. Mange supermarkeder forhandler også helt gængse og billige graviditetstests, som er sikre at bruge.

Hvornår skal du tage testen?

Nogle tests reklamerer med, at de kan vise svar meget tidligt i en eventuel graviditet, men vil du have et sikkert svar, skal du vente til efter, du havde forventet at få din menstruation.

Testen måler graviditetshormonet hCG i din urin. Din urin er mest koncentreret om morgenen, før du har drukket noget, og det er derfor det bedste tidspunkt, at tage en test på.

Husk på, at din graviditetstest aldrig kan fejle i forhold til at vise om du er positivt gravid. Den kan dog fejle og vise, at du ikke er gravid, fordi målingen af graviditetshormonet i din urin kan være uklar, hvis den er mindre koncentreret.

Jo flere dage der går, efter du er blevet gravid, jo mere stiger forekomsten af hCG i din urin. Er din menstruation stadig udebleven, efter du har taget en negativ test, bør du derfor tage en test igen et par dage efter.

Kontakt din egen læge, hvis du føler tvivl omkring nogle af tegnene på at være gravid.

Læs også vores artikel om udebleven menstruation på grund af stress her.

1.4/5 - (34 votes)