Er jeg gravid udenfor livmoderen?

Spørgsmål til sundhedsplejerske Lena Dyhrberg:

Jeg er gået hen og blevet gravid og jeg er blevet scannet to gange nu, men de kan hverken se barnet eller hvor langt henne jeg er.

Vi ønsker barnet men hvad hvis jeg er gravid udenfor livmoderen, kan vi så stadig få barnet? De har fundet en cyste ved den ene æggestok, hvad betyder det? Er vildt bange og håber du kan give os et svar.

Kære M.

Du skriver du er gravid og jeg kan forstå, du meget ønsker at blive mor. Jeg kan rigtig godt forstå det er svært med så meget uklarhed omkring graviditeten.

Jeg vil forsøge at afklare nogle af dine spørgsmål.

Jeg går ud fra at en graviditetstest må have været positiv. I en tidlig scanning mellem 7-12 uger i graviditeten er det muligt at se fosteret. Udregningen af graviditet starter fra sidste menstruations første dag. Har du mon datoen for din sidste menstruation ?

Du skriver at der ikke ses et foster/barn på scanningen. Måske er fosteret så lille, at det ikke kan ses endnu.

En graviditet udenfor livmoderen er sjælden, så den risiko er lille. Skulle der sidde et foster i æggelederen/udenfor livmoderen, så kan det ikke vokse og leve der. Det vil give smerter, og så bør man søge læge.

Hvis næste scanning viser et foster i livmoderen, kan du godt gennemføre graviditeten, selv om du har en cyste. Den kan også fjernes uden at skade dit barn.

Jeg ønsker dig held og lykke og håber for dig/jer at alt vil gå godt.

Mange gode tanker
Lena Dyhrberg
Sundhedsplejerske

Hvad mener du? Har du et ekstra råd som supplement til Lenas svar til pigen? Skriv en kommentar…

Rate this post