Er motion skadelig under graviditet?

Er motion skadelig under graviditet?Spørgsmål til Træningsvejleder Jean Vennestrøm:

Hej Jean. Jeg er en 36-årig kvinde, der er gravid for 4. gang. Jeg har 2 børn på 3 og 5 og havde en ufrivillig missed abortion (12. uge) for et år siden. Jeg er nygravid (5+2) og har i den forbindelse nogle spørgsmål om motion og graviditet.

Jeg dyrkede en del motion under 1. graviditet (yoga og svømning), men i 2. grav. blev det kun til yoga og sporadisk svømning. I 3. grav. nåede jeg aldrig at komme igang med motion før jeg aborterede, men i det år der er gået er jeg for alvor kommet igang med at motionere igen (1x styrketræning, 1x 8 km. løb og 1x pilates hver uge).

Det har jeg det rigtig godt med og havde også tænkt mig at fortsætte under graviditeten. Men… Jeg har de seneste par dage fundet en masse info på Nettet omkring motions eventuelt SKADELIGE effekt på særligt den tidlige graviditet; heriblandt artiklen “Motion under graviditeten og risikoen for spontan abort” fra Ugeskrift for Læger.

Jeg hæftede mig ved følgende: “Studier tyder på, at fysisk aktivitet har en gunstig eller neutral effekt på en lang række graviditetsudkomme. Eneste dokumenterede mulige negative virkning er en mistanke om øget risiko for spontan abort ved fysisk aktivitet i starten af graviditeten. Efter uge 18 fandt man ingen sammenhæng mellem motion og spontan abort.

Den øgede risiko for spontan abort op til uge 18 sås ved de fleste motionsformer undtagen svømning. Vægtbærende motionsformer viste de største risikoestimater og bl.a. high impact-aktiviteter i 1,5-4 t../uge var associeret med større risiko for spontan abort, men også low impact-aktiviteter og styrketræning var forbundet med en fordoblet risiko for spontan abort sammenlignet med kvinder, der ikke dyrkede motion”.

Denne information undrer mig noget og bekymrer mig, da jeg jo er glad for at løbe og dyrke styrketræning og nu er usikker på, om jeg tør fortsætte (er så… bange for at abortere igen!). Hvad siger du? Synes du, at jeg skal stille mit fitness.dk-medlemskab i bero og bare begynde at svømme (hvilket jeg synes er ret kedeligt!), eller skal jeg fortsætte med styrke, løb og pilates???

I håb om et brugbart svar (uden garantier, det ved jeg naturligvis godt!).

Mange hilsner, K.

Kære K.

Jeg kan godt forstå din bekymring og der er også mange forskellige studier som viser en masse forskelligt. Noget som dog er karakteristisk for dem alle er at hvis man i en længere periode inden graviditeten har dyrket motion kan man godt foresætte med denne motion omend på et lidt lavere niveau.

Det vil sige at du ikke skal styrketræne til maks. men have et overskud når du er færdige med dine gentagelser. Så skal du også sørge for ikke at have pres ned i kroppen hvor vægten falder hovedsageligt i bryst og maveregionen.

Hvis du ikke oplevet gener under dit løb kan du også foresætte her. De fleste gravide vælger at holde inde når de er midtvejs i graviditeten, men det er ikke alle. Igen skal du ikke løbe alt hvad du kan, men holde et rask tempo hvor du stadig får pulsen op.

Pilates er helt fint. Der vil ret hurtigt være begrænsninger i forhold til at ligge på maven, men der bør instruktøren have alternative øvelser du kan lave for ryggen.

Men en direkte risiko for abort vil jeg ikke mene at der foreligger. Hvis du havde aborteret i alle dine graviditeter ville jeg have været mere forsigtig, men når du har to fuldbårne graviditeter, vil jeg umiddelbart tro at der har været en fejl ved dit foster (eller i graviditeten), uden dog at kunne sige det med sikkerhed.

Håber at det var tilstrækkeligt svar på dit spørgsmål.

Held og lykke

Jean Vennestrøm, PhD
Kvindelivet

Hvad mener du? Har du erfaring med træning under graviditeten? Skriv en kommentar…

Rate this post
Jean Vennestrøm siger:

Jeg er ked af at du finder mit svar slattent, men at henvise til specifikke studier skal man generelt være forsigtig med. Dette skyldes, at man ikke har foretaget en sammenligning til andre undersøgelser og derved ikke kan afgøre om det blot er et tilfælde, at det specifikke studie ender ud som det gør. Det er derfor tilrådeligt at sammenholde flere studier, hvilket kan være en vanskelig ting at gennemskue. Jeg kan dog henvise til “Fysisk aktivitet – en håndbog om forebyggelse og behandling” fra Sundhedsstyrrelsen. Her er der et kapitel om graviditet og træning, hvor der ligger en del studier til grund. Det er skrevet at Professor Bente Klarlund. Håber at den kan hjælpe lidt mere, så I ikke finder grund til at stoppe med at motionere.

Jean

Birgit siger:

Hej K,

Ja, meget fint, velformuleret spørgsmål. Jeg kan godt forstå din tvivl, efter ugeskriftets undersøgelse (som jeg dog ikke har nærlæst). Jeg er selv 1.gangs gravid, nu i 6 mdr, dog uden forudgående aborter. Jeg har under min graviditeten oplevet at det var svært at få svar på mine spørgsmål om hvor meget, hvordan, hvornår etc, omkring træning og graviditet, fra fagpersoner (læge, jordemoder etc). Det typiske svar har været noget i stil med “som meget som du selv føler er godt”, “kroppen siger selv fra” og henvisning til sundhedsstyrelsens meget generelle anbefalinger.
-Men jeg har fundet rigtig god, videnskabeligt funderet information i Bente Klarlunds fine bog; “Graviditet og Motion”, som jeg hermed gerne vil anbefale.

Håber at det kan afhjælpe noget af din tvivl.

Venligst,
Birgit

anonym siger:

Lidt for slattent svar til en ellers meget grundig og velformuleret mail. Det er som om ingen har øjne for den problematik og det dilemma den gravide, der har været udsat for spontan abort, står med alene. I sidste ende ender et blot med at den gravide, af frygt, ikke får motioneret tilstrækkeligt – og det er jo stik i mod sunhedsstyrelsens anbefalinger.