Fakta om bækkenløsning

Fakta om bækkenløsningAlle gravide oplever en løsning af bækkenet under graviditeten, da det er en nødvendighed for at barnet kan komme ud. Men hvad er fakta om bækkenløsning? Læs med her.

Løsning af bækkenet kommer på grund af hormonet relaxin, som dannes i moderkagen.

Dette hormon bevirker, at led og ledbånd bliver mere fleksible, således at fødselskanalen kan udvides under fødslen og barnet kan passere.

Men det viser sig at omkring 10% af gravide kvinder får decideret bækkenløsning. Det er dog en forsigtig vurdering, da nogen kvinder kun har milde symptomer, som måske aldrig bliver diagnosticeret. Læs mere i vores artikel Fakta om bækkenløsning.

Fakta om bækkenløsning – hvordan føles det

Nogle kvinder oplever, at de får så stærke og ubehagelige smerter fra bækkenleddene, at de bliver hæmmet i hverdagen, og de får måske diagnosen bækkenløsning.

Forskellige kvinder oplever smerterne forskelligt, men nogle af de mest almindelige symptomer er:

 • Bækkenled føles løse
 • Smerter ved kønsbenet (skambenet)
 • Smerter ved gang både på gulv og trapper
 • Smerter ved at vende sig i sengen
 • Ondt i bækkenet – som en forstuvning
 • Fastlåsning af led
 • Følelse af manglende ”smørelse” i bækkenleddet

Som oftest viser en bækkenløsning sig mellem 5. og 7. graviditetsmåned og som oftest forværres symptomerne op til fødslen. Det er meget individuelt om smerterne er konstante eller blot opstår periodevis.

Nogen gange kan ligamenterne (de sener der holder underlivet) gøre rigtig ondt, men dette er ganske ufarligt og er ikke en bækkenløsning. Lad lægen vurdere symptomerne.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har bækkenløsning

Du kan gøre forskellige ting for ikke at opleve smerterne helt så tit.

 • Aflast ledene mest muligt
 • Bevæg dig med omtanke og lytte til kroppens signaler
 • Lad familie og venner aflaste husarbejdet
 • Sid og lig med tæpper, puder og hynder til optimal støtte af kroppen
 • Anskaf et trochanterbælte, der støtter leddene og placeres under maven

Sørg for at blive tanket godt op med kalk/magnesium til led og knogler, C-vitamin og kisel (ris, byg, hirse, brændenælde) til bindevævet.

Nogle oplever lindring af zoneterapi og akupunktur.

Selve fødslen er ikke meget anderledes for en kvinde med bækkenløsning end for en kvinde uden. Husk dog at fortælle det til jordemoderen så hun kan hjælpe dig i de forskellige fødselsstillinger.

Hvornår går bækkenløsning over?

Der er ikke noget lægerne kan gøre for at kurere eller fikse bækkenløsning. Men heldigvis går bækkenløsning også over af sig selv efter fødslen.

Dog er det ikke noget der nødvendigvis sker lige med det samme.

 • En bækkenløsning kan vare lige så lang tid efterfølgende som før fødslen
 • Ledbånd skal genoptrænes
 • Sørg for ikke at overbelaste led og muskler i en lang periode efter

Ledbånd er 6-8 måneder om at hele, afhængig af hvordan de bliver trænet. Derfor skal genoptræningen tages alvorlig. Kontakt evt. en fysioterapeut for et skræddersyet træningsprogram

Der er stor risiko for at få bækkenløsning ved efterfølgende graviditeter, hvis du først har haft det en gang.

Det kan være rigtig svært at være gravid med bækkenløsning, og det vil være en god idé at tale med dine omgivelser om hvordan du kan afhjælpes samt at sygdommen ikke forsvinder så snart barnet er født.

2.8/5 - (5 votes)
Tanja Hermansen siger:

Hej,
Havde samme symptomer som beskrives i faglitteraturen under min sidste graviditet i 2003. Det var dog ikke bækkenløsning men en ubehandlet blærebetændelse som gjorde at min blærer blev overfyldt, da jeg ikke kunne komme af med vandet ordenligt men kun i små sjatter hele tiden!!!Symptomerne havde jeg haft i de sidste 4 mdr. af min graviditet og blev anbefalet det sædvanlige som ved bækkenløsning bla. at ligge med en pude mellem knæene om natten for at aflaste. Det eneste, der dog føltes behageligt var, hvis jeg bukkede benene og lagde dem ud til hver side, når jeg lå på ryggen. Har senere fundet ud af at det var blæren som trykkede på skambenet og som gav smerter og bevirkede at jeg ikke kunne bukke mine ben op når jeg f.eks. skulle tage trusser på.
Efter fødslen kunne jeg ikke tisse, fik konstateret blærebetændelse og havde fået urin retention. Der blev lagt kateter på barselsgangen og de tømte 2,5 liter ud af min blære. Behandling var 6 mdr. med selvlagt kateter hver 3 time indtil nerverne havde fundt på plads igen og selv kunne styre åbne/lukke funktionen.

Sara siger:

Har I erfaring med kiropraktor behandling af bækkenløsning?

Alice siger:

Er I medlemmer af forening for oplysning af bækkenløsning?

Betina siger:

Du kan sagtens blive sygemeldt, der er mange læger der kun tror der er det der hedder en mulighedserklæring men det passer ikke du skal bare insisterre på at du skal have en sygemelding hvis der ikke er mulighed for at blive aflastet ordenligt.

tina siger:

Jeg er 21 uger henne og har haft ondt i 3-4 uger, den sidste uge er det virkelig taget til og lægen forstår det ikke da det ik gør ondt når hun trykker mig sammen de forskellige steder, men jeg har ondt som i beskriver. Har li sat og tudet et godt stykke tid da det virkelig er balstende. Det er alt for smertefuldt at være på job, men efter de nye regler må de ikke bare sygemelde mig men skal prøve at blive aflastet og så måske halvtids sygemeldes hvis aflastningen ikke virker, men uanset hvad jeg laver der ude så skal jeg bruge kræfter og det gør forbandet ondt.
Må indrømme jeg hellere vil være fuld sygemeldt en konstant hver uge må ringe og melde mig “syg”. Jeg har også barn her hjemme jeg skal passe det kan jeg ikke efter en arbejdsdag hvor jeg kommer hjem og har så forfærdelugt ondt.

Lone Stryhn siger:

Jeg venter nr. 4 og har haft bækkenløsning med alle. Dog har de sidste to graviditeter været så slemme at jeg er sygemeldt, og kun kan ligge ned 🙁 Denne gang er jeg lidt heldig at jeg kan arbejde hjemme fra, men smerterne er nu så ulidelige, at jeg overvejer om det kan være en mulighed at få et kejsersnit 2 uger før termin, da jeg snart ikke kan overskue mere. Jeg har termin om 10 uger. Jeg havde ellers glædet mig til en hjemmefødsel, hvor mine store piger gerne ville være en del af det, men lige nu virker det hele så sort. Glæder mig bare til min absolut sidste “medalje” kommer ud 🙂 Jeg har haft fantastiske fødsler selv om jeg har haft bækkenløsning, og har “kun” døjet med det et halvt års tid efter fødslerne, men ved hjælp at akupunktur og zoneterapi.
Pøj pøj til jer andre.

Alice siger:

Jeg kunne ikke holde mine tårer tilbage, da jeg læste alle jeres indlæg. jeg kan nikke genkende til alle de lidelser I går igennem. Jeg fik bækkenløsning 5. mdr af min graviditet, og nu er der gået 10 mdr efter fødslen. Jeg får det kun værre. Jeg er blevet scannet, og det viser løshed i skambenet. Mit korsben går tit ud af led. Det er mit første barn. Jeg er gået psykisk ned.

annemette siger:

hej…
Ligger her helt i chok, håber virkelig ikke jeg skal døje sådan med det her bækken bagefter, fik bækkenløsning i graviditetens 5 md, og har sloges med det siden, med daglige smerter, og gang som en syg høne…. lige nu får jeg akupunktur, det tager de værste smerter, og gør at jeg kan klare hverdagen. men det er da øm stadig, ligger med 3 ammepuder i sengen for at støtte bæknet og sørge for at jeg ikke ruller for meget rundt. og har nu kun godt 2 mdr igen… piv men håber bare at jeg kan få mere styr på bækkenet inden jeg skal have en til

Charlotte siger:

JEg fik bækkenløsning under min 3. graviditet, ca 3 mdr. før fødsel. Det tog næsten et år efter fødslen før alle symptomer var væk.
Det gjorde ondt ved indstigning/udstigning af bil og seng/vende sig i seng, skubbe en lastet indkøbsvogn var extremt smertefuldt, især når den skulle drejes og selv barnevognen kunne være svær at skubbe.
JEg fik deværre først overbevist min læge om at jeg skulle have hjælp da min datter var 3-4 mdr. og pga af ventetid fik først physioterapi fra omkring 7 mdr efter fødsel idtil ca. et år efter.
Jeg fik også på et tidspunkt en kraniosjakral terapi behandling, som løste en del op.

Efter at have gået meget kontrolleret i ca. 15 mdr. måtte jeg mere eller mindre lære mig selv at gå normalt igen, jeg kunne ikke huske hvordan jeg havde bevæget mig før jeg fik bækkenløsning.
Jeg skal aldrig være gravid igen!!!

Tina siger:

Hej Sara

Det lyder lidt som dét, det tog dem over et år at finde ud af for mig – nemlig et skambensled, der var gået af led (=luxeret symfyse-led), pga at min søn blev taget med hård kop under fødselen. Havde også været til flere fys’er, gynækologer og kiropraktor, inden jeg fandt den “rigtige” fysioterapeut der vidste hvad hun havde med at gøre – så prøv at spørge dem om dét…
Håber du får hjælp – du må aldrig give op – du har det som du har det, og det skal du fastholde over for de professionelle, for ellers risikerer du bare at gå ned med despression og stress lige som jeg grundet smerterne… men nu lysner det derude for mig også…:-) God sommer!

Sara siger:

4 måneder efter fødslen; stadig intense, borende smerter i bækkenet, mest i kønsbenet, mærker det også på ballerne og ved inderlårene.
Ingen bedring, bliver kun værre og værre :-((
Jeg er simpelthen desperat. Har ikke haft effekt af hverken fysioterapi og akupunktur. Jeg er så ked af det. Jeg følger lægens råd om pude mellem benene og forsigtighed ved gang/ genoptræning. Så ved jeg heller ikke hvad jeg ellers kan gøre :-((