Fakta om svangerskabsforgiftning

Fakta om svangerskabsforgiftningAlle gravide får regelmæssigt målt deres blodtryk og ikke mindst undersøgt urinen for proteiner. Dette sker for at holde øje med, om kvinden udvikler svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftningen kan nemlig i svære tilfælde påvirke moderkagens funktion og dermed også mindske næringen til fostret, så det ikke vokser tilstrækkeligt.

En gang imellem udvikler sygdommen sig så alvorligt, at den er farlig både for mor og barn.

Svangerskabsforgiftning kaldes også for præeklampsi, og bliver den ikke opdaget kan den udvikle sig til en alvorlig tilstand og den gravide kan få en egentlig eklampsi (fødselskrampe) – en tilstand hvor den gravide går i kramper og med tiden bliver bevidstløs.

Sker det, er både den gravide og det ufødte barn i stor fare. Det eneste der hjælper 100% på en svangerskabsforgiftning er at afbryde graviditeten og få barnet ud af maven.

Ligeså snart barnet er født bedres tilstanden. Efter fødslen går der som regel omkring to uger før blodtrykket er nede på normal og urinprøven ikke længere viser tegn på protein.

Aflastning er den behandlingsform der er mest effektiv.

Har man børn i forvejen og derfor ikke den store mulighed for at hvile eller prøver man allerede at hvile uden det hjælper, vil man som regel blive tilbudt at aflaste inde på sygehuset.

Fordi aflastning er så effektiv ved en svangerskabsforgiftning, er den også grunden til mange sygemeldinger, da kvinden så får mulighed for hvile og ro.

Får man en mild form for svangerskabsforgiftning er der stort set ingen risiko for hverken moderen eller barnet.

Hvordan føles svangerskabsforgiftning?
– forhøjet blodtryk
– udskillelse af protein i urinen
– hævet ansigt, hænder og fødder (ødemer)
– hurtig vægtøgning
– symptomer som hovedpine, flimren for øjnene, almen utilpashed og smerter øverst i maven.

Behandling:
– kontrol i svangreambulatoriet en-to gange om ugen
– aflastning
– den gravide skal tage den meget med ro
– indlæggelse kan blive nødvendigt, hvor både mor og barn vil blive overvåget nøje
– måske blodtrykssænkende medicin
– måske skal fødslen sættes i gang før termin eller der foretages kejsersnit

Ca. 5-7% af alle gravide får svangerskabsforgiftning. Det viser sig sjældent før 20. uge, men blodtrykket kan godt begynde at stige inden da.

Årsagerne er ikke helt entydige, men arvelighed og en »kortslutning« i moderens immunsystem synes at øge risikoen. Det forekommer også oftere hos førstegangsfødende og kvinder over 35 år.

(Eklampsi er græsk og betyder lynnedslag. Fødselsfagligt taler man om fødekrampe).

2/5 - (2 votes)