Fars/Partners barsel

fars barsel
I løbet af din graviditet er det naturligt at begynde at forberede, hvordan og hvornår du skal holde barsel og samtidig tænke på din partners barsel.

Som mor har du mulighed for at sammensætte din barsel alt efter dine arbejdsmæssige forhold.

Men hvordan er reglerne egentligt for far og hvilke krav har han på barsel?

Reglerne for fars/partners barsel

I forhold til barsel og barselsregler er der helt bestemte retningslinjer, der gør sig gældende i forhold til lovgivningen. Du kan læse om barselsreglerne og barselsloven her.

Du kan også have andre vilkår, der gælder for dig, som en ekstra bonus, der er indført i din arbejdskontrakt. Du kan altså ikke blive stillet dårligere end den gældende lovgivning, men du kan til gengæld få flere gode fra din arbejdsgiver, som ikke nødvendigvis gælder for andre.

De goder kan f.eks. være fuld løn under barsel i et vist antal måneder. De særlige vilkår kan være i form af gældende regler på din arbejdsplads, som din HR afdeling kan oplyse dig om. Det kan også være nogle særlige vilkår, du har forhandlet dig frem til, da du blev ansat, og som er skerevet ind i din kontrakt.

Som partner, har du på samme måde som mor, et grundregelsæt, der skal følges af din arbejdsgiver. Muligvis har du også forhandlet dig til noget ekstra barsel eller fridage. Er du i tvivl om, hvad din arbejdsplads tilbyder, kan du tale med jeres HR-afdeling og få vejledning.

Fars/partners barsel består grundlæggende i at du har krav på at holde fædreorlov og få barselsdagpenge i 2 sammenhængende uger. Disser 2 uger skal afholdes inden for barnets første 14 uger.

Lovgivningen siger, at afbryder du din fædreorlov i løbet af de 2 uger, så har du ikke ret til mere af de 2 uger. Så du skal være opmærksom på, at have klare linjer med din arbejdsplads, hvis din arbejdsgiver indkalder dig til møde, eller beder dig lave noget arbejde, i løbet af de 2 uger.

Hvad skal du selv gøre i forhold til din arbejdsgiver?

Din arbejdsgiver har krav på, at du informerer om hvornår du vil afholde din fædreorlov. Dette skal du gøre seneste 4 uger inden fædreorloven skal afholdes.

Det kan være svært at sætte præcis dato på din barsel, hvis du har lyst til at holde barsel, når din partner har født. Selvom I har terminsdatoen at gå ud fra, så er det helt almindeligt at gå op til 14 dage over tiden.

Tal med din arbejdsgiver, så du kan finde ud af, om din arbejdsplads er fleksibel i forhold til hvornår du afholder din fædreorlov. Det er i det hele taget en god idé løbende at holde din arbejdsgiver orienteret omkring forholdene med din partners graviditet/fødsel, således at arbejdspladsen kan planlægge arbejdet, når du er på orlov.

4/5 - (2 votes)