Fertilitet – Æg og ægkvalitet

Fertilitet - Æg og ægkvalitetHvis du har oplevet en længere periode, og det vil sige som regel på omkring 12 måneder, hvor du og din partner har forsøgt at få et barn uden held, kan I blive undersøgt hos lægen eller blive henvist til en fertilitetsklinik, hvor I kan blive undersøgt.

Det skal fastslås, hvilke problematikker der gør, at du ikke bliver gravid, og hvordan de kan afhjælpes.

Undersøgelse af æg og ægkvalitet

Du vil blive undersøgt, for at se:

  • Om du har ægløsning
  • Hvor mange æg du har
  • Er æggene brugbare – det vil sige er kvaliteten af æggene god nok
  • Fungerer dine æggeledere som de skal.

Ægkvalitet og alder

En baby bliver født med ca. 1 million æg i sine æggestokke, og disse æg bliver stille og roligt udskilt fra kroppen i løbet af pigens/kvindens liv. Jo ældre du er, jo færre æg har du altså, og jo større risiko er der for at kvaliteten af dine æg falder.

Forskning viser at en kvinde på 36 har halvt så store chancer for at få børn, som en kvinde på 20. Fra 36 til 39 år falder evnen igen med 50%. Efter 41 år falder kvaliteten af æggene voldsomt.

Nogle kvinder har æg af rigtig god kvalitet, selvom de er ældre, og hos andre, er de desværre af dårlig kvalitet selvom de måske er unge.

Undersøgelsen

Når du skal undersøges, for at se hvordan din ægproduktion er, vil du blive ultralydsscannet indvendigt, for at se antallet af follikler i æggestokkene, der kan give lægen en idé om, mængden af mulige æg.

Undersøgelsen er smertefri og forgår ved at en tynd scanner føres op i skeden.

Har du få follikler betyder det, at du ikke har så mange æg.

Har du mange follikler, og du ikke er blevet gravid, kan det være tegn på, at du ikke har ægløsning. Manglende ægløsning kan skyldes en overproduktion af de mandlige hormoner androgener. Denne tilstand kaldes PCOS, og man vurderer at hver 7. kvinde har PCOS. PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom.

Når du bliver undersøgt, vil lægen også undersøge dine æggeledere. Nogle kvinder kan ikke blive gravide, fordi de har lukkede eller snævre æggeledere.

Ved lukkede eller snævre æggeledere kan det være at ægget ikke frigøres fra æggeledere og går til grunde, eller at sædceller ikke kan trænge igennem æggelederen.

Har du lukkede æggeledere, kan du blive gravid ved at få foretaget en in vitro fertilitetsbehandling. Det betyder, at du vil få udtaget æg og din partner skal aflevere sæd.

Dit æg vil så blive befrugtet af sædcellerne i et lille glas (in vitro), og din baby vil altså på fantastisk vis blive undfanget under et mikroskop på et laboratorium. Herefter sættes det befrugtede æg op i din livmoder og du vil være gravid på helt normal måde.

Rate this post