spise sushi

Fisk under graviditeten?

Fisk under graviditeten?Et af de mest debatterede emner under graviditeten er, hvorvidt man må, ikke må eller ligefrem skal spise fisk under graviditeten.

Det er også lidt af en jungle at finde rundt i.

Vi vil forsøge at kaste lidt lys over det i denne artikel, men vi kan allerede nu godt sige, at det ikke udelukkende er godt eller skidt. Dog er der enighed om, at fisk er mest godt.

Fordele ved fisk under graviditeten

Der er mange fordele ved fisk, som er gode for både børn, voksne og gravide.

Fisk indeholder:

  • D-vitamin
  • Jod
  • Selen
  • Omega-3 fedtsyrer

D-vitamin er vigtig for dit barns knogleudvikling, da det har en påvirkning på kroppens optagelse af kalk. Derfor anbefales det, at gravide og ammende indtager 10 mikrogram om dagen.

Jod: Når du er gravid, har du et øget behov for jod, blandet andet fordi der sker nogle ændringer i nyrerne under graviditeten, som medfører, at du taber jod.

Selen et et vigtigt antioxidant, som har stor betydning for kroppens imunforsvar. Derudover hjælper selen til at nedsætte giftigheden af metaller som bly, arsen, kviksølv osv.

Omega-3 fedtsyrer er faktisk livsvigtige for os mennesker – også for dit lille barn. Omega-3 fedtsyrer er essentielle i at få udviklet dit barns hjerne, kognitive færdigheder samt hele nervesystemet. Omega-3 fedtsyrer menes også at spille en rolle i, om du bærer dit barn til termin, samt om dit barn har en normal vægt ved fødslen.

Anbefaling: Spis 200-300 g fisk om ugen – primært fede fisk for at fedtsyrerne er tilgængelige for dit barn og for dig selv. Det er også i orden at spise sushi, så længe du ved, at fisken har været frosset ned i mindst 24 timer ved minus 20 grader.

Ulemper ved fisk under graviditeten

Der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vi vover, at det også gælder den anden vej. Der er ikke noget der er så godt, så det ikke er skidt for noget.

For selvom det lyder, som om der er rigtig mange gode ting ved at spise fisk under graviditeten, så er der også ting, der taler imod, og som du skal være opmærksom på.

Med fisk kan du få:

  • For meget kviksølv
  • For meget dioxin
  • For meget PAH

Kviksølv: Det kan også være rovfisk med et stort indhold af kviksølv, hvorfor du kun anbefales at spise 100g af dette om ugen. Rovfisk er eksempelvis tun, rokke, helleflynder, aborre, sildehaj og sværdfisk. For meget kviksølv kan skade udviklingen af dit barns hjerne. 

Dioxin: Indholdet af dioxin er desværre forhøjet i store laks fra Østersøen. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du højst spiser 125 g af dette om måneden. For høje mængder af dioxin kan påvirke immunforsvar, nervesystem samt barnets kønsorganer.

PAH (tjærestof): Grillede og røgede fisk, kan have indeholde PAH, som i store mængder være kræftfremkaldende. PAH sætter sig dog oftest i skindet af fisken, hvorfor du kan undgå det meste af denne påvirkning ved simpelthen ikke at spise skindet, samt at pakke fisken, så den ikke udsættes direkte for røg.

Opdrættede fisk kan komme fra opdræt, der er belastende fra miljøet og for fiskene.

Hvad kan du gøre?

Spis fede fisk sammen mindst to gange om ugen.

Alternativt: spis en god kvalitets fiskeolie hver dag. Vælg en olie som er uden tungmetaller, som er frisk (lav totox-værdi) samt mindst 250 mg DHA og 250 mg EPA i en dagsdosis.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Baby 1-3 år

Ugekalender

spise sushi

Fisk under graviditeten?

Fisk under graviditeten?Et af de mest debatterede emner under graviditeten er, hvorvidt man må, ikke må eller ligefrem skal spise fisk under graviditeten.

Det er også lidt af en jungle at finde rundt i.

Vi vil forsøge at kaste lidt lys over det i denne artikel, men vi kan allerede nu godt sige, at det ikke udelukkende er godt eller skidt. Dog er der enighed om, at fisk er mest godt.

Fordele ved fisk under graviditeten

Der er mange fordele ved fisk, som er gode for både børn, voksne og gravide.

Fisk indeholder:

  • D-vitamin
  • Jod
  • Selen
  • Omega-3 fedtsyrer

D-vitamin er vigtig for dit barns knogleudvikling, da det har en påvirkning på kroppens optagelse af kalk. Derfor anbefales det, at gravide og ammende indtager 10 mikrogram om dagen.

Jod: Når du er gravid, har du et øget behov for jod, blandet andet fordi der sker nogle ændringer i nyrerne under graviditeten, som medfører, at du taber jod.

Selen et et vigtigt antioxidant, som har stor betydning for kroppens imunforsvar. Derudover hjælper selen til at nedsætte giftigheden af metaller som bly, arsen, kviksølv osv.

Omega-3 fedtsyrer er faktisk livsvigtige for os mennesker – også for dit lille barn. Omega-3 fedtsyrer er essentielle i at få udviklet dit barns hjerne, kognitive færdigheder samt hele nervesystemet. Omega-3 fedtsyrer menes også at spille en rolle i, om du bærer dit barn til termin, samt om dit barn har en normal vægt ved fødslen.

Anbefaling: Spis 200-300 g fisk om ugen – primært fede fisk for at fedtsyrerne er tilgængelige for dit barn og for dig selv. Det er også i orden at spise sushi, så længe du ved, at fisken har været frosset ned i mindst 24 timer ved minus 20 grader.

Ulemper ved fisk under graviditeten

Der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vi vover, at det også gælder den anden vej. Der er ikke noget der er så godt, så det ikke er skidt for noget.

For selvom det lyder, som om der er rigtig mange gode ting ved at spise fisk under graviditeten, så er der også ting, der taler imod, og som du skal være opmærksom på.

Med fisk kan du få:

  • For meget kviksølv
  • For meget dioxin
  • For meget PAH

Kviksølv: Det kan også være rovfisk med et stort indhold af kviksølv, hvorfor du kun anbefales at spise 100g af dette om ugen. Rovfisk er eksempelvis tun, rokke, helleflynder, aborre, sildehaj og sværdfisk. For meget kviksølv kan skade udviklingen af dit barns hjerne. 

Dioxin: Indholdet af dioxin er desværre forhøjet i store laks fra Østersøen. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du højst spiser 125 g af dette om måneden. For høje mængder af dioxin kan påvirke immunforsvar, nervesystem samt barnets kønsorganer.

PAH (tjærestof): Grillede og røgede fisk, kan have indeholde PAH, som i store mængder være kræftfremkaldende. PAH sætter sig dog oftest i skindet af fisken, hvorfor du kan undgå det meste af denne påvirkning ved simpelthen ikke at spise skindet, samt at pakke fisken, så den ikke udsættes direkte for røg.

Opdrættede fisk kan komme fra opdræt, der er belastende fra miljøet og for fiskene.

Hvad kan du gøre?

Spis fede fisk sammen mindst to gange om ugen.

Alternativt: spis en god kvalitets fiskeolie hver dag. Vælg en olie som er uden tungmetaller, som er frisk (lav totox-værdi) samt mindst 250 mg DHA og 250 mg EPA i en dagsdosis.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Baby 1-3 år

Ugekalender

Mest poplære artikler

Kejsersnit – og min krop

maj 14, 2022 Reading Time: 3 minutes

Kejsersnit og en forudgående graviditet på 9 måneder er hårdt for kroppen. Et kejsersnit er…

Hvad afgør barnets køn?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hvad afgør barnets biologiske køn? Du har sikkert hørt det sagt, at det er mandens…

Hvad bliver barnets øjenfarve?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Når først spændingen er udløst om dit lille ny barns køn, og alle fingre og…

Gå over tid

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Vi plejer at sige, at en graviditet varer 40 uger, regnet fra starten af sidste…

Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Er du i tvivl om du må spise sushi under graviditeten? Vi ser på det…

Rygsmerter under graviditet – Hvad gør jeg?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Maven vokser, og det er både dejligt og spændende. Men med bulens tiltagende størrelse og…

Copy link
Powered by Social Snap