Flere og flere mødre over 40

Flere og flere mødre over 40Hvorfor er der flere og flere mødre over 40 år? Nye tal viser, at der for første gang er flere gravide over 40 år, end under 20. Tal, der ikke er set siden 2. Verdenskrig.

Der findes et utal af idéer og råd, der gives til kvinder helt ned i teenageårene omkring fertilitet.

Vi får at vide, at det er vigtigt at få børn af helbredsmæssige årsager og helst inden vi bliver 30, da det ganske enkelt er sundere for os.

Hvis vi begiver os ud i en graviditet efter 35 år, får vi at vide, vi er ”ældre” mødre, og skal undersøges i langt højere grad end yngre. Fakta er, at selvom forskere råder os til at få børn tidligt, så bliver der flere og flere førstegangsmødre, der er over 35

 

Nye statistikker – der er flere og flere mødre over 40 år

Nye undersøgelser fra Storbritannien viser, at for første gange siden 1947 er antallet af kvinder over 40, der er gravide, højere end antallet af gravide under 20. Det er det engelske statistiske institut, Office for National Statistics, der har foretaget undersøgelsen.

Grunden til stigningen efter 2. verdenskrig var måske, at det var en kontrast til krigen og de mange år, hvor mænd havde været i krig, og mange ønskede at normalisere tilværelsen. Årsagen til stigningen i dag er en ganske anden, og får muligvis i fremtiden en stor betydning for samfundet. Vi venter ganske enkelt med at blive gravide af eget valg.

Det har længe været tydeligt, at alderen for førstegangsfødende er steget markant igennem 80’erne og 90’erne og nu i Danmark er oppe på 29 år.  I Australien og Grækenland er den helt oppe på 31 år.

 

Hvad er årsagen til sen graviditet?

Det er primært i den vestlige verden, at der er tegn på en stigning i graviditeter hos kvinder, der har passeret de 40 år. Årsagerne kan være flere, men forskning viser, at en af årsagerne er den samme som årsagen til stigningen i alderen for førstegangsfødende: karrieren.

Mange kvinder ønsker at have afsluttet deres studier og have et godt job, måske vil de gerne have deres karriere fastcementeret inden de forsøger at få børn. Det gør det for nogle kvinder nemmere, at vende tilbage til deres job efter endt barsel.

Læger har igennem mange år rådet kvinder til ikke at vente for længe med at blive gravide, med begrundelsen at det bliver svære at blive gravid efter 35 års alderen, da antallet af æg i livmoderen begynder at falde. Men det ser ud til, at kvinderne snarere selv vælger, hvornår de vil have børn.

Der er naturligvis flere faktorer end studier og karriere, der spiller ind for de sene graviditeter:

  • Det er ikke altid, at den eneste ene har meldt sin ankomst. For nogle kvinder afhænger tidspunktet for, at de får børn af, at de ikke har mødt den rette mand at få dem med. I dag er det blevet mere og mere almindeligt, at blive insemineret, for at få børn, selvom man ikke har en far til barnet.
  • Økonomisk stabilitet og permanente boligforhold er noget langt de fleste prioriterer, inden de forsøger at få børn.
  • “40 er det nye 30” bliver der ofte sagt, og der er ingen tvivl om, at kvinder holder sig bedre, end tidligere. Vi er mere optagede af at leve sundt, af at dyrke motion og i det hele taget ikke at blive gamle, selvom dåbsattesten viser at vi er på vej over de 40. Dette betyder også, at flere ældre kvinder har mod på at blive gravide.
  • Vi kan få hjælp til at blive gravide, hvis vi ikke er i stand til det på egen hånd.  Med udviklingen af hormonbehandlinger og in-vitro fertilitetsbehandling som man i Danmark har mulighed for at få gratis helt op til man er 46 år. Læs mere om lovgivningen omkring fertilitetsbehandling her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

Rate this post