Fluorstoffer og amning – skader det mit barn?

Fluorstoffer og amning – skader det mit barn?Forskere har igennem de sidste 50 år været delte i deres opfattelse omkring brugen af fluorstoffer.  Den seneste forskning viser, at fluorstofferne måske er farligere for helbredet end tidligere antaget.

Fluor findes overalt i vores hverdag. Fluorstoffer benyttes som overfladebehandling på f.eks. gryder og pander. Desuden bruges stoffet også til at imprægnere tøj og møbler. Du finder det også i pizzabakker og mobiltelefoner. Og nu ser det ud til, at der måske også er fluor i vores grundvand.

 

Fluorstoffer overføres ved amning

Et studie fra 2015, foretaget i samarbejde mellem Harvard Universitet, Syddansk Universitet og Færøernes Sygehusvæsen viser, at der igennem modermælken overføres fluor fra mor til barn.

Forskere har længe vidst, at der findes fluor, der også kaldes PFSA, i modermælken. Det nye er, at det nu er bevist, at PFSA overføres til barnet gennem amning. Jo længere du ammer, jo mere overføres der.

Det problematiske er, at PFSA er meget langsomt nedbrydeligt og derfor ikke nedbrydes med det samme, men ophober sig i barnet og kan svække barnets immunforsvar.

Tidligere har man lavet undersøgelser omkring mælkepulver, der bruges til børn, der ikke ammer, men får flaske. Problemet med modermælkserstatning er, at det blandes med drikkevand, der kan indeholde fluor og skade barnet. Men nu viser det sig altså, at der også findes fluor i modermælken, som man tidligere anså for den sundeste form for næring for børn.

Vi har altid været vant til, at det er sundt at amme, fordi det giver vores børn de gode antistoffer, der kan bekæmpe sygdomme.

Du skal da heller ikke holde op med at amme dit barn på grund af disse undersøgelser, men det er klart noget sundhedsmyndighederne bør holde et skarpt øje med, således at vi kan give vores børn det bedste grundlag for et sundt liv.

 

Fluorstoffer og vacciner

Der forskes stadig i påvirkningen af fluorstoffer på vores immunsystem og der er ingen tvivl om, at det har en skadelig virkning. Forskere har også fluor mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

I 2012 udgav Harvard en undersøgelse, der vurderede påvirkningen af fluorstoffer på vaccinationer hos børn. Harvard-professer  Phillipe Grandjean udtalte, at vaccinernes virkning formindskes ved påvirkning af fluor.

I forbindelse med undersøgelsen opstod bekymringen for, at når immunforsvaret svækkes og ikke kan arbejde med vaccinerne, som det burde, så er det ikke sikkert at kroppen kan kæmpe imod andre sygdomme, der måtte opstå.

 

Fluorstoffer og de fastsatte grænseværdier

I Danmark har man ikke fastsat nogle grænseværdier for fluorstoffer i vores drikkevand. I det hele taget er der ikke foretaget nogle undersøgelser fra miljøstyrelsens side omkring forekomsten.

Dog har man fundet fluor i vores grundvand. Da vores drikkevand i Danmark kommer direkte fra grundvandet, og ikke renses for fluorstoffer, er det muligt, at det allerede forekommer i vores drikkevand.

Undersøgelser viser at fundet i grundvandet overskrider de tyske grænseværdier for fluorstoffer.

Grænseværdierne for fluor i drikkevandet i andre lande er: 

Tyskland har en anbefaling på maximalt 100 ng/l for PFOS +PFOA

USA er der et krav på 200 ng/l for PFOS

England anbefaler max. 300 ng/l for PFOS

PFOS = Perfluoroktansulfonater

 

Har du lyst til at læse mere om fluorstoffer og effekten på vores helbred kan du finde mere information i disse engelske artikler:

Fluorstoffer i grundvandet her.

Læs mere om studiet omkring amning her.

Læs også om hvordan du kan rense dit vand fra vandhanen her.

Og denne danske artikel:

Læs mere om amning her og fluor her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post