Her er de fødevarer gravide bør undgå

Her er de fødevarer gravide bør undgåSpørger du den ældre generation er der en hel liste over fødevarer, du ikke bør spise når du er gravid. Men hvor meget af det er rent faktisk sandt?

Som udgangspunkt er der kun ganske få fødevarer, du bør lade være med at spise, og de fordeler sig i 2 kategorier:

1) Fødevarer med bakteriekulturer, der trives godt i visse madvarer, og som kan påvirke fostret.

2) Fødevarer, der indeholder miljøgifte

Bakterierne

Den ene bakterie du bør kende er listeria monocytogenes.

Den findes først og fremmest i:

  • Upasteruriseret mælk
  • Oste af råmælk
  • Rå fisk, råt fjerkræ og kød

Du bør være ekstra omhyggelig, når du behandler disse madvarer for ikke at optimere forholdene for bakteriens vækst.

Det vil sige, at du skal holde øje med holdbarhedsdatoer og sørg for at opbevare maden koldt. Når du tilbereder nogle af disse fødevarer skal de gennemkoges/gennemsteges (bakterien dør ved 70 gr).

Gravide kan godt spise sushi, da sushi-fisk netop skal have været nedfrosset til -20 i et døgn inden de bruges.

Den anden hedder toxoplasmose. Denne parasit findes i:

  • Råt kød og vildt (også harer)

Ved at nedfryse til under -20 gr eller opvarme til over 70 gr dræbes parasitten. Så her skal du også tænke meget på køkkenhygiejnen og madens tilberedelse.

At gravide ikke skal tømme kattebakker er faktisk en sandhed, som netop hænger sammen med toxoplasmose parasitten. Den findes nemlig i kattens afføring. Hvis du er nødt til at tømme en kattebakke, kan du bruge engangshandsker, skolde kattebakken og vaske hænder.

I det hele taget kan du mindske risikoen ved disse bakterier og parasitter ved at have en god håndhygiejne – vaske hænder hyppigt og efter både køkken- og havearbejde (grundet jordbakterier).

Når alt dette så er sagt, er det værd at nævne, at det faktisk er sjældent gravide bliver smittet og syge af disse bakterier og parasitter.

Miljøgifte

Med hensyn til miljøgifte skal du først og fremmest tænke på ikke at få for meget fed fisk – især ikke rovfisk, der er højt i fødekæden.

Især kviksølv og dioxiner ses i fx. laks og sild. Vær også opmærksom på ikke at tun kan indeholde mange tungmetaller.

Det er dog meget vigtigt at du får nok Omega 3 fedtsyrer af hensyn til bl.a. dit barns hjerne, nervesystem og syn.

En mulig løsning er at tage et tilskud af en god kvalitets fiskeolie, som er renset for tungmetaller.

1.5/5 - (2 votes)
Lisbeth siger:

Birthe: Jeg er ikke sikker på, præcis hvilke skader dit barn risikerer, og hvor stor risikoen er, men du kan jo starte med at se på flasken, hvor meget A-vitamin, der er i, og så regne på, om du overhovedet får for meget i forhold til det tal, jeg skrev længere oppe – jeg ved ikke, hvor meget der er i levertran :o).

Anita: Start med at få taget en blodprøve for toxoplasmose hos lægen – hvis den viser, at du har haft det, skal du slet ikke bekymre dig. I mellemtiden, og hvis den viser sig at være negativ, så burde almindelig god håndhygiejne og evt. håndsprit være rigelige forholdsregler til at undgå smitte, men vil du være helt sikker, så brug engangshandsker, når du tømmer bakken. Hvis din kat kommer ud, er det meget tænkeligt, at han er/har været smittet, men ud over, at du i praksis skal have afføring direkte i munden, så skal du også ramme lige nøjagtig den forholdsvis korte periode i hele kattens liv, hvor den rent faktisk er i stand til at afgive smitte – foruden at afføringen skal lagre i et par dage i bakken, før der er smitterisiko, da parasitten skal modne først. Så almindelig god hygiejne, tøm bakken hver dag og brug din sunde fornuft – panik er der ingen grund til :o).

Anita siger:

Hej med jer!

Jeg hedder Anita og er gravid i uge 15.
Håber først og fremmest i vil svare på mit spørgsmål 🙂

Jeg har en dejlig hankat som har en kattebakke. Så vidt jeg har læst øverst på jeres side er det ikke godt for gravide at tømme kattebakke.

Problemet er så at min mand od jeg lige er blevet skilt;
Så jeg bor alene..
Hvad skal jeg så gøre: Bliver jo nødt til at tømme bakken?

Varme hilsner fra Anita 🙂

Birthe siger:

Hej igen!

Det er mig Birthe..
Jo, jeg drikker ca. en halv flaske én gang om ugen!
Mange kan måske ikke forstå det, men jeg synes det smager godt.
Jeg fik levertran første gang da jeg var 9 år gammel, hjemme hos min mormor; og jeg var helt vild med det. Min mormor troede ikke på jeg kunne lide det, men det kunne jeg altså!

Hilsen fra Birthe 🙂

P.S. Er det meget farligt for mit barn?

Lisbeth siger:

Forresten… levertran en gang om ugen lyder i mine ører heller ikke voldsomt, med mindre du så tyller en halv flaske ;o)). Men du kan jo regne på, om din risiko rent faktisk er forhøjet – det anbefalede maksimumindtag er 3000 microgram/dag; så længe du gennnemsnitligt holder dig under den mængde A-vitamin, så skulle der ikke være nogen risiko.

Muntre hilsener
Lisbeth

Lisbeth siger:

Hej Birthe.

Sagen er jo, at der er tale om en RISIKO. Det er ikke det samme, som at SLAM – du har spist levertran, nu bliver dit barn misdannet. Det betyder, at risikoen er forhøjet, hvis man får mere A-vitamin end anbefalet. Man kan ikke annullere en statistik, fordi man kender et eksempel på det modsatte – vi har vel også alle hørt om ryger, der blev tudsegammel; men langt de fleste af os vil forhåbentlig stadig fastholde, at rygning er usundt, ikke sandt?

Birthe siger:

Hej!

Jeg hedder Bithe – Og jeg er gravid i 6. md.
Mit problem er at jeg elsker levertran. Og jeg spiser det én gang om ugen.. Du skriver jo at det er farligt! Men jeg kan ikke undvære det! Jeg har været til mange scanninger, men der er ingen skade på barnet pga. levertrannen – tror jeg ikke. De har ihvertfald ikke sagt det så!
Jeg tror ikke det er rigtigt – det med levertrannen – fordi så meget levertran som jeg spiser, burde mit barn virkelig være syg og dårlig.. (OG DET ER DET IKKE)

Håber på svar snart!

Kærlig hilsen Birthe 🙂

Lisbeth siger:

Jeg vil bare hurtigt kommentere det med toxoplasmose – som katteopdrætter gennem en del år og mor til tre har jeg undersøgt det til bunds. Og sagen er, at der de sidste tyve år ikke er set et eneste tilfælde, hvor det har kunnet dokumenteres, at katte eller katteafføring har været direkte skyld i toxoplasmose hos gravide. Det betyder ikke, at risikoen ikke er der – den er bare nogenlunde lige stor for alle, for de største smittekilder er råt kød og grøntsager med jord på, og IKKE kattebakker.

I øvrigt kan man ved en blodprøve hos lægen hurtigt få be- eller afkræftet, om man har haft det før – man kan nemlig kun smittes en gang, hvorefter man er immun.

janni siger:

Hvad med kaffe. Jeg har læst at det er skadeligt for barnet, hvis man drikker mere end to kopper om dagen.
Og hvis man ikke er gravid men ønsker det, kan det så passe, at kaffe kan forlænge processen????