Fødsel & forventninger

fødsel og forventningerDe fleste vil gerne have en god fødselsoplevelse men det er de færreste steder man kan få konkrete anvisninger på hvordan man opnår det. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan vi definerer en god fødsel.

Nogle vil sige, at en god fødsel er en fødsel som er naturlig og uden smertelindring, mens andre vil sige, at det er en fødsel, hvor der kommer et sundt barn til verden og atter andre vil sige at det er en fødsel, hvor man har følt at man har været aktiv og fået god støtte.

For mange kvinder er en god fødselsoplevelse lig med det de havde håbet på ville ske, men hvis man ikke er åben overfor at fødslen kan gå på en helt anden måde, er der fare for at man kan få en dårlig fødselsoplevelse.

Derfor er det vigtigt, at ens forventninger ikke er for firkantede og låste fx, at det kun er en vandfødsel som duer. Faktisk behøver en god fødselsoplevelse slet ikke være afhængig af, om det går som du håber. Man kan sagtens have en god oplevelse selvom fødslen ender helt anderledes end man håber f.eks. med sugekop eller kejsersnit. Det er et spørgsmål om indstilling og hvilke briller du ser med.

De briller du ser fødselsoplevelsen med kan sammenlignes med hvordan du vil vælge at se på, at du fik et andet stykke lagkage end det du havde udvalgt dig hos bageren. Du kan vælge at ærgre dig over, at du ikke fik det du ønskede – at stykket var mindre eller ikke havde det cocktailbær på du havde udset dig.

Men i virkeligheden kommer stykket fra en stor lagkage med samme indhold og smager på præcis samme måde. Din nydelse af det forkerte stykke kage, vil ikke være særlig stor, hvis du hele tiden ser det som det forkerte, eller det du ikke ønskede, frem for at se det som et andet men ligeså godt stykke kage.

En ”nyfødt mor” som fortæller, at hun fik en masse indgreb, herunder sugekop, under fødslen vil nok oftest vække reaktioner som ”- nej, det var da synd for dig” men jeg har oplevet kvinder med sådanne fødsler som har sagt ”det var fantastisk” Det er dig selv eller dine forventninger der bestemmer din oplevelse – det handler om med hvilke briller du ser det.

Det er også vigtigt, at have realistiske forventninger. Realistiske forventninger vil sige, at være forberedt på lidt af hvert. Det er en dårlig ide at undlade at sætte sig ind i diverse indgreb fordi man ikke regner med, at det bliver nødvendigt. Dels fordi du vil være fuldstændig uforberedt, hvis du oplever et indgreb, dels fordi det måske vil påvirke din oplevelse af dig selv og fødslen.

Hvis du for eksempel havde en forventning om, at være i vand under fødslen og det var det eneste som var rigtigt, hvad ville der så ske med dig hvis du af en eller anden grund ikke kunne komme i vand? Hvis man er fikseret på, at kun en slags fødsel er ”rigtig” eller ikke har forskellige alternativer til at håndtere smerten kan man blive skuffet, nervøs og/eller utryg. Du vil måske tænke ”hvordan skal jeg nu klare det?”.

Disse følelser påvirker din smertetærskel og derfor er det vigtigt, at du ikke sætter dig mål og standarder for hvad der er en rigtig eller forkert måde at føde på. Når du bruger din energi på at være nervøs og tænke på det som ikke kunne lade sig gøre, er du heller ikke tilstede her og nu, hvilket kan forstyrre din koncentration og evne til at tackle veerne. Det handler om at gøre det så godt man kan, under de omstændigheder der er til rådighed – mere kan man ikke forlange.

At have realistiske forventninger betyder også, at du som led i din forberedelse sætter dig ind i hvilke situationer der kan opstå under fødslen – ikke svælge i alskens sjældne komplikationer – men nok til at være forberedt på de mest almindelige overraskelser. Det er også vigtigt, at du er klar over om der er noget du er bange for, således at du kan finde strategier til at håndtere det, hvis det du frygter opstår.

At føde er i virkeligheden en meget mere psykologisk proces end man tror og derfor er det utrolig vigtigt at have psyken med i forberedelsen. Under fødslen er det en god ide at være åben overfor alt hvad der sker og tage det som det kommer. Og hvis du kan se det positive i det der sker og ikke dømme dig selv, er du godt hjulpet på vej mod at få en god fødselsoplevelse.

Pia Hern
Jordemoder og forfatter

Rate this post