Fødselsdepression

FødselsdepressionEn fødselsdepression er en form for depression kvinder kan opleve i løbet af ugerne efter fødslen, og depressionen kan fortsætte igennem mange måneder, hvis den ikke behandles.

Fødselsdepressioner forekommer relativt hyppigt, og ses hos en ud af ti kvinder, der har født.

Mænd kan også få fødselsdepression, det ses noget sjældnere, ca. hos en ud af 20 nybagte fædre.

 

Hvad er en fødselsdepression?

En fødselsdepression er en tilstand der kan opstå, når du har født og inden for de første 6 uger. Tit vil det være sådan, at depressionen ikke opdages før 6 måneder efter fødslen.

Nogle kvinder ignorerer symptomerne, måske fordi de er bange for at blive stemplede som dårlig mor. Men sagen er, at der er masser af hjælp og forståelse at få. Henvend dig til din egen læge, eller få hjælp af din partner eller en god veninde, til at få et lægebesøg, hvis du tror, du har en fødselsdepression.

En fødselsdepression kan variere meget fra kvinde til kvinde og tegn på en depression kan være at dit humør skifter meget, at du er i dårligt humør meget af tiden, at du bliver irriteret og måske føler du dig trist og græder. Nogle kvinder oplever at de ikke kan sove, og i det hele taget føler, de har svært ved at klare noget som helst.

Disse symptomer kan alle kvinder opleve i løbet af de første uger efter en fødsel. Det er helt naturligt og ikke noget at være bekymret for. At være blevet mor er en stor ting, såvel fysisk som psykisk, og det er hårdt arbejde.

Hvis symptomerne bliver ved i mange uger, og du ikke rigtig kan føle glæde over de ting, der normalt gør dig glad, kan det være tegn på en depression.

 

Hvorfor opstår en fødselsdepression?

Hvorfor nogle kvinder rammers af fødselsdepression vides ikke, men det er sandsynligt, at det bunder i søvnmangel og hormonforandringer. Presset og ansvaret over at skulle passe en nyfødt, og det er virkeligt hårdt arbejde, kan også være en årsag. Har du store bekymringer i dit liv, kan det også være en medvirkende faktor.

Du har større sandsynlighed for at få fødselsdepression hvis:

 • du tidligere har lidt af en depression eller angst
 • du tidligere har haft en fødselsdepression
 • du er en teenage-mor
 • hvis du i løbet af graviditeten får en depression eller angst.

 

Hvad er behandlingsmulighederne?

Når du kontakter din egen læge og får konstateret, at du har en fødselsdepression, kan du og lægen tale om i hvilken grad, du har en depression og hvilken form for hjælp, du ønsker og har brug for.

Mulighederne for behandling er blandt andet:

 • Samtaleterapi – enten hos din egen læge eller en specialist.
 • Kognitivterapi – hjælp til selvhjælp, hvor du får teknikker til at ændre den måde du tænker på i hverdagen.
 • Antidepressiv medicin.

Jo hurtigere du kommer i gang med behandlingen, jo nemmere er det at behandle depressionen, så du kan blive helt frisk igen.

 

Hvordan undgår jeg at få en fødselsdepression?

Har du tidligere haft en depression eller angst, eller en fødselsdepression, så er det vigtigt, du taler  med din læge om det, når du er gravid. På denne måde kan både du og lægen være opmærksomme på, om du er ved at få en depression igen.

Lad være med at gøre emnet til et tabu. Tal åbent om det med din partner og eventuelt den sundhedsplejerske, der kommer i hjemmet. Jo mere åben du er omkring din følelser, jo større er sandsynligheden for at depressionen ikke udvikler sig eller ikke behandles.

 • Sørg for at få godt med søvn. Få din partner, venner eller familie til at passe baby, så du kan få sovet igennem.
 • Sørg for at spise nok. Hvis dit blodsukker falder, kan humøret falde voldsomt.
 • Sørg for at motionere dagligt. Løbeture er gode til at forhindre stress og angst, men raske gåture er også sundt, hvis du ikke har mod på at løbe.
 • Undgå at drikke alkohol, det kan gøre følelserne værre.
 • Spis rigtigt og varieret. Få godt med fibre og væske, så du får energi.

Mærker du tegn på en fødselsdepression, så tal med nogen om det. Fødselsdepression forekommer oftere end du umiddelbart tror, og din læge og sundhedsplejerske ved præcis hvad der skal til, for at du hurtigt får det bedre. Lad være med at tro, det går over af sig selv.

En fødselsdepression kan vare lang tid, hvis den får lov at være ubehandlet, og det er der ingen grund til at udsætte dig selv for. Du fortjener at have det godt og være glad sammen med din nyfødte baby, derfor skal du gå til læge, ligeså snart du eller din partner har en mistanke om en fødselsdepression.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (1 vote)