Fødselspsykose

FødselspsykoseEn fødselspsykose forekommer som navnet siger, når en kvinde har født. Det er en psykotisk tilstand, der forekommer meget sjældent.

Fødselspsykose opleves hos 1 ud af 1000 kvinder.

De første tegn på en fødselspsykose ses hurtigt og som regel i løbet af de første to uger efter fødslen.

 

Hvad er en fødselspsykose?

En fødselspsykose er en meget alvorlig psykisk tilstand og viser sig ved, at kvinden har hallucinationer eller vrangforestillinger.

Hallucinationer betyder, at du føler, du kan høre eller se ting, der ikke er virkelige. Vrangforestillinger kan være, at du tror noget er farligt, som i virkeligheden er harmløst.

Andre symptomer kan være maniske tilstande, paranoide tanker, du mister hæmningerne og udpræget forvirring. En fødselspsykose viser sig som regel inden for de første to uger af fødslen, og udvikler sig meget hurtigt. Det er en alvorlig tilstand og som mor, kan du risikere at gøre skade på dig selv eller dit barn.

Hvorfor kvinder får en fødselspsykose vides ikke, men man ved, at der er nogle faktorer hos kvinden, der bevirker at hun kan være i risikogruppen for at få en fødselspyskose. De kan være:

 • At du i forvejen har en bi-polar diagnose (tidligere kaldet manio-depressivitet).
 • At du lider af skizofreni.
 • At du tidligere har haft en psykose eller fødselspsykose.
 • At et nært familiemedlem har haft en psykose.

 

Har du en psykose, er det ikke sikkert, du selv er klar over det, men dine omgivelser vil uden tvivl opleve det. Har du selv mistanke om, at du har en fødselspsykose, eller har din partner mistanke om det, skal du eller I kontakte jeres læge med det samme, så du kan komme i behandling.

En behandlet fødselspsykose betyder, at du er hurtigt på vej i bedring.

 

Hvordan behandles en fødselspsykose?

Har du fået konstateret en fødselspsykose, skal du i behandling med det samme, så du kan få det bedre, så hurtigt som muligt. Behandlingsmuligheder er typisk:

 • Antipsykotisk medicin.
 • Antidepressiv medicin
 • Medicin til at stabilisere dit humør.

Som regel skal du have en blanding af disse mediciner for at få det bedre. Bedringen kommer meget hurtigt, i løbet af få dage, og de fleste kvinder får et godt forhold til deres baby bagefter, selvom det kan tage lidt tid at opnå den samme mor-baby binding andre kvinder oplever.

Det er vigtigt at huske, at du ikke kan gøre fra eller til, hvis du har en fødselspsykose. Der er ikke noget, du har gjort galt eller kunne have gjort anderledes for ikke at få psykosen. Det er typisk et spørgsmål om, hvad du har genetiske anlæg for.

Har du allerede haft en fødselspsykose, er der forøget risiko for at få en fødselspsykose ved efterfølgende graviditeter. Bliver du gravid igen, skal du informere både din læge og personalet på hospitalet, samt din sundhedsplejerske om det.

Der findes mulighed for tidlig medicinering, allerede under den sidste del af graviditeten, der kan forhindre at du udvikler en fødselspsykose igen.

 

Hvordan kan din partner hjælpe, hvis du har en fødselspsykose?

Det kan være meget skræmmende at opleve at din partner har det meget psykisk dårligt, og du ikke rigtig har mulighed for at hjælpe. Alligevel er der ting du kan gøre, for at lette jeres hverdag, så mor kan blive hurtigere rask igen.

 • Hjælp til med at passe barnet. Stå op om natten og giv baby flaske, hvis der er behov for det.
 • Sørg for, der bliver lavet mad og gjort rent og vasket tøj, så mor ikke behøver tænke på det.
 • Få hjælp af andre i familien, til at få ordnet dagligdags gøremål.
 • Lad mor sove så meget som muligt.
 • Vær der for mor, når hun har brug for at snakke og vis opbakning.
 • Vær rolig og kærlig.

Så snart din partner har påbegyndt sin behandling, går det hurtigt fremad. Bevar roen i vished om, at den kvinde du kender snart er tilbage igen. Vis din støtte i alt hvad hun har brug for, så hun ved, at du ikke bebrejder hende for hendes sygdom.

Du kan selv føle et enormt pres, ved at du pludselig har et stort ansvar liggende på dine skuldre, og det er helt naturligt at føle, det er for meget. Du har mulighed for at få støtte til at klare situationen, ved at få nogle samtaler hos egen læge, eller hos en specialist, og husk på, det er ikke flovt at spørge om hjælp.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (1 vote)