For sent med nakkefoldskanning i 13 uge?

Spørgsmål til Sundhedsplejerske Lena Dyhrberg:

Hej Lena. Jeg har lige et par spørgsmål, som jeg ikke har kunne finde svar på. Jeg er gravid, og efter min sidste menstruations 1. dag skulle jeg være ca 8 uger henne.

Hvorfor regner man det ud fra den måde? For jeg kan jo ikke have været gravid mens jeg har haft menstruation. Så jeg er jo egentlig ikke rigtig 8 uger henne eller hvad?

Mit andet spørgsmål er, at jeg skal have foretaget en nakkefoldskanning, og de bliver taget mellem 11. og 13. uge, plus 6 dage. Men hvad hvis der er noget galt i den skanning, er det så ikke for sent at få en abort, da det jo helst skal ske inden 12. uge?

Mit sidste spørgsmål er hvor hurtig man tager på på maven? Kan det være psykisk at man synes man gør det? Jeg har hørt at hvis man venter tvilinger tager man hurtigt på maven, passer det?

Jeg er så forvirret, da det er min første graviditet, derfor har jeg så mange spørgsmål. Håber du kan hjælpe mig 🙂

Knus, den forvirrede.

Kære Forvirrede.

Ja, der er altid mange spørgsmål, første gang man er gravid, og det er helt normalt. Det er rigtigt, du ikke har været gravid i 8 uger, selv om du er i 8. uge. Det er bare en måde man har besluttet, at udregne graviditeten på fordi det er nemmere at kende den præcise dag for menstrationens 1. dag end for selve befrugtningen. Så er man også gravid i 40 uger, og det er jo mere en 9 mdr. Men sådan er det bare.

Vedr. din scanning: Hvis det viser sig, der er noget galt ved scanningen, foretager man abort, selv om det er mere end 12 uger gammel det lille foster. Vedr. hvor meget man tager på på maven, er det meget forskelligt. Ja, det kan være meget psykisk. Jeg har eksempler på gravide, som først får mave, når de har offentliggjort graviditeten. Altså fortalt det til familie og venner. Jeg kender også eksempler på gravide, som skjuler graviditeten for omgivelserne og føder et barn, uden nogen har opdaget, kvinden var gravid.

Det med tvillinger, har sin naturlige årsag. To børn fylder selvfølgelig mere end et barn. Så det er sandt, gravide med tvillinger får hurtigere mave end kvinder, som føder et barn ad gangen. Jeg håber du har det bedre og er mere beroliget.

Det er en god ide at skrive dine spørgsmål op og spørge jordemoderen, når du skal besøge hende. Det kan være svært at huske det hele, når man sidder der. Du er selvfølgelig også velkommen til at skrive igen.

Mange hilsener

Lena Dyhrberg
Privatpraktiserende Sundhedsplejerske

Hvad mener du? Havde du også mange spørgsmål under din første graviditet? Skriv en kommentar…

Rate this post
maria nyqvist siger:

hej:)
jeg skal have første scanning på mandag og er på det tidspunkt 13+5. hvis barnet er sygt på den ene eller anden måde, er det så en udskrbning, en medicinsk eller en anden slags abort der foretages? jeg tror på at der ikke er det mindste i vejen:) jeg har det simpelthen for godt:) og har overhovedet ingen gener! med mindre kløende bryster tæller med:)