Forskning: Omega-3 er nøglen til den gode graviditet

Forskning: Omega-3 er nøglen til den gode graviditetFiskeolie er i dag det bedst dokumenterede kosttilskud der findes. Der er på verdensplan lavet tusindvis af videnskabelige undersøgelser. Alene i den internationale artikelbase ‘PUBMED’ er der referencer til mere end 18.000 videnskabelige forsøg med omega-3, som er den aktive ingrediens i fiskeolie.

Den dybere sandhed bag hvorfor omega-3 virker på så mange forskellige ting er at det dæmper inflamation. Omega-3 indgår sammen med omega-6 i cellemembranen i alle dine celler, men de to flerumættede fedtsyrer har meget forskellige funktioner: Omega-6 udskiller stoffer der fremmer inflamation mens omega-3 udskiller stoffer der dæmper inflamation.

Problemet er den industrialiserede mad, som mange af os spiser, indeholder store mængder omega-6. I Danmark indtager vi i gennemsnit mere end 15 gange så meget omega-6 som omega-3 – det giver en kronisk inflamation som påvirker alle aspekter af vores sundhed.

Desværre har de fleste kvinder ofte et stort underskud af omega-3 i kroppen allerede inden graviditeten. Hvilket kun bliver værre af at fostret tager fra kvindens krop når det skal opbygge sin hjerne og sit nervesystem. Tilsidst ryger de sidste af de sunde fedtsyrer gennem amning (måske derfor nogle kvinder får ammehjerne). På den måde bliver moderens underskud af omega-3 ofte værre og værre jo flere graviditeter hun har. Dette giver et øget behov for at tage omega-3 som tilskud.

Videnskabelige forsøg har påvist at ekstra indtag af omega-3, i en vis udstrækning kan forebygge komplikationer som for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning og fødselsdepression. En længere graviditet betyder sædvanligvis en højere fødselsvægt hvilket giver barnet bedre odds fra starten af. Andre studier har vist en lavere forekomst af allergier i barnet.

I 2006 lavede man i USA en landsdækkende spørgeundersøgelse hvor man bla. spurgte gravide om de var blevet rådet til at spise fiskeolie og hvorfor det var godt for dem. To tredjedele af de adspurgte havde ikke modtaget information om dette.

Kilde: American Pregnancy Association.

Hvad med dig? Har du fået at vide at du skal tage fiskeolie i forbindelse med din graviditet? Eller har du selv læst dig til det? Skriv en kommentar og del artiklen så flere får det vigtige budskab…

2.7/5 - (3 votes)