Fosterdød

FosterdødDet sker gudskelov meget sjældent, men desværre ender 4 ud af 1.000 graviditeter i fosterdød.

Det kaldes fosterdød, når barnet dør efter graviditetens 22. uge og inden fødslen. Indtil da betegnes det som en abort, hvis barnet dør.

Det er selvfølgelig en forfærdeligt ulykkelig hændelse for de vordende forældre, når det sker.

Men hvad kan være mulige årsager til fosterdød, og hvad sker der, når fosterdød indtræffer?

Det kigger vi på her.

Hvad kan årsagerne være til fosterdød?

Der kan være mange årsager til, at et ufødt barn dør inden i sin mor. Ofte er der tale om, at barnet er sygt, f.eks. med alvorlige misdannelser eller udviklingsdefekter.

Men årsagen kan også ligge hos moderen. Risikoen øges nemlig, hvis moderen lider af sukkersyge, højt blodtryk eller fedme. For kvinder med et BMI (Body Mass Index) over 30 er risikoen for fosterdød faktisk fire en halv gange så høj som normalniveauet.

Men rygning, alkohol og stress kan også øge faren for fosterdød.

Der kan også være tale om problemer med graviditeten. Livmoderen kan have løsnet sig for tidligt, navlestrengen kan være klemt, eller moderkagen kan ligge nederst i livmoderen (forliggende moderkage).

Det er som regel fornemmelsen af, at der er mindre liv, der advarer den vordende mor om, at noget er galt. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du føler mindre liv. Du bliver scannet, og din og din babys tilstand vil løbende blive overvåget.

Hvad sker der i tilfælde af fosterdød?

Hvis det forfærdelige sker, at barnet er dødt, er det vigtigt at det fjernes hurtigst muligt. Dels er det ualmindeligt hårdt for kvinden at bære rundt på et dødt barn. Og dels kan det være fysisk farligt pga infektionsfaren.

Normalt anbefaler lægen, at barnet fødes, fordi det anses som det mest skånsomme både fysisk og psykisk. Mennesker har forskellige måder at sørge på, men det kan være en god måde at bringe graviditetsforløbet til ende og sige farvel på en værdig måde.

Fødslen sættes i gang med hormonmedicin, og du bliver indlagt 24-48 timer senere til fødslen. Du skal forvente at blive på sygehuset nogle dage. Du og din partner får lov at holde barnet og sige farvel, og ofte tilbydes I en obduktion eller kromosomundersøgelse af barnet.

Det kan være vigtigt at kende årsagen til fosterdøden, så der er en bedre chance for at undgå det i fremtiden. Og det er lige så vigtigt at bearbejde sorgen. Af hensyn til dig selv og din familie.

3.7/5 - (12 votes)