Du har måske hørt ordet ”fosterhinde” og du ved måske også lidt om den.
Hvad er en fosterhinde helt præcist, og hvad er dens funktion?
Og ikke mindst, hvorfor spiller den så vigtig en rolle for dig og din baby?
Det kigger vi på her.
Hvad er en fosterhinde?
Fosterhinden er den hindesæk, der beskytter din baby under graviditeten. Den består faktisk af to hinder – den indre og den ydre, også kaldet amnion og chorion.
Fosterhinden udgør sammen med navlestrengen og moderkagen de mest centrale, livsstøttende funktioner for din baby. Fosterhinden er fyldt med en klar væske, fostervandet, der omslutter fosteret og hjælper til med at beskytte det ufødte barn mod stød og skader.
Fostervandet består mest af vand, men fra slutningen af første trimester udskiller babyen småbitte mængder urin, der bliver del af fostervandet.
Det ufødte barn kan både ”trække vejret i” og sluge fostervandet. Fosterhinden sørger også for, at der er en konstant temperatur omkring det ufødte barn.
I takt med, at din mave vokser, øges mængden af fostervand i fosterhinden. Fra omkring uge 38 reduceres mængden lidt, indtil barnet fødes.
Hvad sker der med mit barns fosterhinde ved fødslen?
Et af de typiske varsler om, at en fødsel er forestående, er når ”vandet går” – helt præcist når der går hul på fosterhinden, og vandet begynder at løbe ud gennem skeden. I 85% af tilfældene har kvinden veer før vandet går.
Når vandet går, kan det være, du mærker det som en stille siven, eller det kan synes som den rene syndflod. Det varierer fra kvinde til kvinde.
Uanset hvad, er det tegn på, at fødslen sandsynligvis går i gang nu, hvis du allerede har haft regelmæssige veer et stykke tid. Uanset hvad skal du kontakte din jordemoder, så snart vandet går, for sammen med hende at vurdere, om du skal komme ind med det samme.
Det er oftest bedst, hvis perioden mellem, at fosterhinden brister, og barnet fødes bliver så kort som mulig, så der ikke er risiko for infektion. Men det vurderer din jordemoder, når du fortæller lidt mere om vandets farve mv.
Hvad sker der, hvis en fosterhinde ikke springer af sig selv?
Selv om fosterhinden altså normalt går ved fødslen, sker det engang imellem, at den ikke springer, så barnet fødes med intakt fosterhinde.
Det kaldte man i gamle dage en ”sejrsskjorte”, nok mest fordi det er så sjældent, at man anså det for at være et godt varsel.
Et barn der fødes inden i en intakt fosterhinde ved faktisk ikke, at han eller hun er blevet født. Barnet behøver ikke luft og er stadig omgivet af væske, fuldstændigt trygt som under graviditeten.
Af den grund døbte skuespilleren Jessica Alba sin datter, der blev født i sejrsskjorte, Haven (fristed).
Hvis ikke din fosterhinde er gået, når fødslen går eller sættes i gang, prikker lægen hul på den, og så går veerne i gang.