Ftalater stadig udbredt i børneprodukter

Ftalater stadig udbredt i børneprodukterDe er forbudt i legetøj, men børn kan stadig komme i daglig kontakt med de problematiske blødgørere. Ftalater bruges som blødgørere i PVC-plast.

Flere af plastblødgørerne er bevist hormonforstyrrende i dyreforsøg, mens andre er mistænkt for at være det. Ftalater i legetøj til børn under tre år er derfor forbudt. Men på trods af dette forbud, kommer børn stadig dagligt i kontakt med ftalater via andre produkter til børn end legetøj. Det viser en laboratorieanalyse, som IMS har fået foretaget.

De undersøgte produkter tæller bl.a. en voksdug, en sækkestol og en babyjakke af kunstlæder. Ni produkter blev analyseret. I otte af produkterne fandt vi høje koncentrationer af ftalater heriblandt DEHP, som anses for at være en af de mest problematiske.

Testen viser, at selv om der ikke må være ftalater i legetøj, så udsættes børn stadig for disse stoffer i deres hverdag. Forældre, der gerne vil nedsætte deres børn udsættelse for disse stoffer, skal derfor være opmærksomme på hvilke plastprodukter de køber, siger testkoordinator i IMS, cand. scient. Rikke Bille.

Reglerne for legetøj er lavet for at begrænse børns udsættelse for ftalater. Blødgørerne er nemlig ikke bundet i plasten, og kan derfor udgøre en sundhedsrisiko, når børnene sutter på dem.

Men børn skelner ikke altid mellem legetøj og andre produkter før de putter det i munden. Et mindreårigt barn kan jo i princippet sutte lige så meget på kraven på en jakke eller en refleks på tøjet som på et stykke legetøj, siger Rikke Bille

I seks af de ni undersøgte produkter blev der fundet den særligt problematiske blødgører DEHP. Fundet af DEHP i så mange produkter overrasker mig. Der har i mange år været fokus på DEHP som et hormonforstyrrende stof, så det kan undre, at producenterne stadig anvender det, udtaler Rikke Bille.

Der blev fx fundet høje koncentrationer DEHP i en voksdug!!!

Netop voksdug benyttes af mange småbørnsfamilier. Og børn er jo ikke altid så gode til at holde maden inde på tallerknen. De kan derfor blive udsat for ftalater gennem kosten, når vi bruger disse produkter i hjemmet, siger Rikke Bille.

Klik her og læs mere om undersøgelsen.

Hvad mener du? Er du opmærksom på problemer med ptalater i omgivelserne? Føler du at du ved nok om det? Skriv en kommentar…

Rate this post