Gravid hud og hår – hvordan plejer jeg mig selv?

hud og hårEn graviditet skaber forandringer for hele kroppen, ikke kun den flotte mave, men også negle, hud og hår ændrer karakter i løbet af en graviditet.

Hvordan plejer du dig selv bedst i løbet af graviditeten, uden at belaste din krop og din baby med kemikalier ?

Læs vores tips herunder til, hvordan du plejer dig selv og samtidig holder dig fri for usunde tilsætningsstoffer.

Plej din hud og hår, mens du er gravid

Det samme øjeblik du er blevet gravid, begynder hormonerne i din krop at forandre sig, og påvirkningen af hormonerne skaber forandringer, der betyder at din sædvanlige skønhedsrutine ikke nødvendigvis længere vil passe til dig.

Hudpleje

Du vil højst sandsynligt mærke forandringer i din hud, som noget af det første. Bumser, ligesom dem du måske får, når du har menstruation, kommer til syne. Måske bliver huden mere olieret og skinnende, og senere hen i graviditeten kan din hud blive mere sensitiv og tør.

Alt hvad du påfører din hud, uanset om det er cremer, parfumer eller shampoo og sæbe, trænger ind igennem huden.

Kemikalier, parfumer og tilsætningsstoffer som parabener er ikke sundt for kroppen, og mens du er gravid, er det ikke kun dig, du skal tænke på, men også det ufødte barn i din mave. Derfor skal du vælge så rene og kemifri produkter som muligt.

Hårpleje

Shampoo, balsam, styling produkter, hårmasker, hårolie osv. Hvor mange produkter, bruger du til dit hår? Langt de fleste kvinder bruger mange produkter og ofte fra mange forskellige mærker.

Det kan være svært og ikke mindst besværligt lige pludselig at skulle skifte hele sit hårritual ud med produkter, man ikke kender. Men først og fremmest, skal du tænker over, hvordan dit hår ændrer sig i løbet af graviditeten.

Vi taber alle sammen lidt af vores hår hver dag, for at nye hårstrå kan vokse frem. Det hårtab vi normalt oplever stopper for mange i løbet af graviditeten og ligesom med hudforandringerne, så skyldes det manglende hårtåb også hormonforandringerne i kroppen.

Selvom du umiddelbart kan juble over, at vi ikke længere fælder hår, og hårpragten blot bliver større og flottere, så skal du ikke glemme, at lige så snart fødslen er overstået, så ændres hormonerne igen.

Hårtabet efter graviditeten er for mange ikke noget, der ligner det daglige hårtab før graviditeten, men føles mere voldsomt, som om man næsten har mistet halvdelen af håret.

Hårtabet kan se meget markant ud, og du kan gå fra at have en flot løvemanke til at have en fjerkost i løbet af få måneder. Derfor er det en god ide at du giver så meget næring til håret som muligt.

Det kan også være en god idé i løbet af graviditeten, at overveje hvilke hårprodukter, du kan undvære. Måske har du ikke brug for både balsam og hårmaske dagligt og måske kan du undvære heat-protection, mousse og settingspray.

Skab dig et overblik over dit behov, inden du begynder at købe ind. Der er mange brands, der producerer kemifri alternativer og som også tilbyder styling produkter og pleje.

Hvilken makeup kan jeg bruge?

hud og hårMakeup og brugen af den under graviditeten er noget, der deler vandende.

Nogle kvinder har det allerbedst med at holde op med at bruge nogen form for makeup, mens de er gravide, mens andre slet ikke kan forestille sig, at skulle undvære deres daglige makeuprutine.

Der findes i dag mange kemifrie og lækre makeupmærker, så du kan fortsat bruge makeup hvis du foretrækker det, mens du er gravid.

Foundation er lige som cremer noget der trænger ind i huden. Vælg også her kemifrie produkter.

Prøv eventuelt produkter fra:

  • Nilens Jord
  • Tromborg
  • Bare Minerals
  • Dr. Hauschka
  • Benecos

Hvilken skønhedspleje skal du undgå, når du er gravid?

Når du er gravid, skal du tænke over hvad du spiser, og hvad du i det hele taget udsætter din krop. Du skal bruge fornuften, når du træffer valget, og det samme gælder, når du skal pleje dig selv.

Er du i tvivl, så spørg, og ellers kan du med stor fordel bruge næsen! Kan du lugte kemikalierne, så bør du gå i en stor bue uden om produktet.

Undgå at få farvet hår, mens du er gravid. Hårfarve og aflegningsprodukter indeholder kemikaler, og det anbefales af Sundhedsstyrelsen, at gravide undlader at farve har.

At få permanentet håret bør du også vente med til efter du har født. Det samme gør sig gældende for kunstige negle, hvor lim og gel indeholder kemikalier, der kan være skadelige.

Vær opmærksom på self-tanning produkter, der som regel indeholder kemiske stoffer og får du foretaget spray-tanning, bør du spørge ind til, hvilke produkter der bruges.

Du kan læse mere om, hvordan du holder dig lækker i løbet af graviditeten i indlægget Hvad klæder min mave.

4.5/5 - (6 votes)