Gravid igen efter kejsersnit

Gravid igen efter kejsersnitHar du fået kejsersnit, er du sandsynligvis også stødt på udtrykket VBAC, der er den engelske betegnelse for vaginal fødsel efter kejsernit – Vaginal Birth After Ceasarean.

Der er i lægebranchen i dag mange fortalere for VBAC, hvor man for mange år siden havde den opfattelse, at havde en kvinde født ved kejsersnit, så skulle hun ikke forsøge sig med en vaginal fødsel efterfølgende.

Dette var blandt andet fordi man som standard tidligere brugte det såkaldte bikinisnit til at foretage kejsersnit. Her fik kvinderne foretaget et snit vertikalt over maven, et længdesnit, og det betød at den måde livmoderen var åbnet på, var langt mere kompliceret og havde en helt anden helingsproces, end ved de metoder, der bruges i dag ved bikinisnittet.

Gravid igen efter kejsersnit – men denne gang vil jeg gerne føde naturligt

Ønsker du at føde vaginalt efter et forudgående kejsersnit, skal du selvfølgelig have din læge med på råd.

Er der noget medicinsk, der taler imod det, bør man naturligvis lytte til sin læge, men ellers findes der en del undersøgelser og forskning på området, der viser, at der er en høj succesrate for at føde vaginalt efter en kejsersnitsfødsel.

Hvis du har gennemgået en normal og sund graviditet, og har et af de før omtalte bikini-snit, så har du og dit barn mellem 70 og 75 % chance for en helt normal, vaginal fødsel.

Jeg vil gerne prøve en VBAC

Er din læge og jordemoder med på, at du kan forsøge en vaginal fødsel, kan du forberede dig mentalt på fødslen, fordi du kommer til at opleve en anden fødsel end dit kejsersnit, ved at læse noget mere om en almindelig fødsel.

Gravide, der ønsker en VBAC, bliver altid overvåget under fødslen, så du kan være sikker på, at der er styr på, hvordan fødslen udvikler sig, hvordan din krop har det, og hvordan baby har det inde i maven.

Du bliver monitoreret med strips om maven, og i de fleste tilfælde bliver barnet også overvåget med en elektrode på hovedet. På denne måde, kan din jordemoder hele tiden følge med i udviklingen. Hvis der er det mindste, der ikke er helt rigtigt, vil der være personale, der kan klargøre dig til et kejsersnit, så dit barn trygt kan komme til verden.

4/5 - (1 vote)