Gravid og børnesygdomme

Gravid og børnesygdommeNår du er gravid, skal du passe på et lille væsen mere, end bare dig selv.

Gravide i dag tænker rigtig meget over, hvordan de passer på deres foster, helt fra begyndelsen af deres graviditet.

Mange kvinder vælger ikke at bruge parfume og makeup, eller cremer og sæber med parfume i.

Vi holder øje med, hvad vi spiser, så vi ikke skader baby, og vi sørger for at få alle de rigtige vitaminer.

Fordi du så gerne vil passe på din baby og give ham eller hende den bedste start på livet, så er det også vigtigt at du er opmærksom på sygdomme, som kan indebære en sundhedsmæssig risiko for dit ufødte barn.

 

Hvilke børnesygdomme kan være skadelige for mit ufødte barn?

 

  • Skoldkopper. De fleste kvinder i Danmark har haft skoldkopper i deres barndom. Har du ikke haft skoldkopper og udsættes for sygdommen inden for den første halvdel af din graviditet, kan det give fosterskader.
  • Røde hunde. De fleste kvinder er vaccineret mod røde hunde, eller har haft røde hunde. Er du i tvivl, om du har haft røde hunde, kan din læge tage en blodprøve, der kan afgøre det. Hvis du får røde hunde under det første trimester af din graviditet, er der fare for at dit barn kan blive født blind, døv eller med hjertefejl.
  • Mæslinger. Der gives vaccination mod mæslinger i dag, og derfor er der sjældent udbrud af mæslinger. Får du mæslinger, kan det udløse en abort, og får du sygdommen tæt på fødslen kan det skade barnet.  Har du ikke haft mæslinger, kan du blive vaccineret inden din graviditet.
  • Lussingesyge. Kaldes også den 5. børnesygdom. Du kan blive smittet uden at vide, den der smitter dig, har sygdommen. Man er smittebærer i en uge, inden sygdommen bryder ud, hvorefter man ikke smitter længere. Det ufødte barn kan i sjældne tilfælde dø, hvis du får lussingesyge. Du kan få en taget en blodprøve hos lægen, der kan afgøre, om  du har haft lussingesyge tidligere.

 

Ved du, at du gerne vil være gravid,  kan det være en god idé at gå til din læge, og får undersøgt om du har haft de omtalte børnesygdomme, eller om du kan blive vaccineret for dem.

Er du allerede gravid, kan lægen også teste dig, så ved du, om du skal være opmærksom på at holde dig fra venner og bekendte, der bliver syge.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

5/5 - (1 vote)