Gravid – Uge 13

Dette er officielt afslutningen på det første trimester.

Udviklingen af babys organer og hele babys form og struktur er færdig, selvom baby stadig har brug for langt mere udvikling.

Risikoen for at du kan abortere er nu reduceret med hele 65%, og mange gener, der kan være forbundet med de første graviditetsuger, er ved at forsvinde.

Din baby i uge 13

Din baby måler nu 6,5 til 7,8 cm og vægten er nu nået op på mellem 13 og 20 gr.

Selvom baby nu er fuldt udviklet, kan den ikke overleve uden for livmoderen, for lungerne er ikke modnede endnu. Organerne har bevæget sig bagud og leveren binyren begynder at arbejde. Kønsorganerne vokser stadig.

Babys nakke er nu fuldt formet og kan holde til hovedbevægelser, og ansigtet begynder at tage form. Øjnene bevæger sig frem i ansigtet og ørerne er på plads på siden af hovedet.

Ørerne begynder så småt at fungere, selvom de ikke er fuldt udviklede før uge 24, så kan baby høre igennem vibrationerne. Du kan allerede nu begynde at spille rolig musik for baby, eller synge, så baby lærer din stemme at kende.

Din krop i uge 13

Din krop fortsætter med at udvikle sig, for at give plads til baby. Din moderkage giver næring til baby, og du kan på dette tidspunkt mærke et større behov for mad og drikke.

Livmoderen vokser opad og for nogle kvinder betyder det, at tissetrangen aftager lidt, da presset på blæren bliver mindre.

Den træthed, du måske har følt i det første trimester er også på retur, og mange oplever at få mere lyst til sex i denne periode af graviditeten.

Dine bryster bliver tungere, måske har du stadig brystspændinger, og brystvortens mørke område, areola, bliver større og stadigt mørkere.

Hvis du oplever tendens til forstoppelse, så kan det hænge sammen med, at graviditets-hormonet progesteron gør at maden bevæger sig langsommere gennem fordøjelsen. Drik rigelig med væske, spis fiberrigt, sørg for at bevæge dig. Spis også meget gerne fermenteret og syrnet mad, der indeholder gavnlige tarmbakterier.

Bevægelse er også godt for at forebygge svangerskabsforgifning. Pas dog på ikke at presse kroppen for meget og undgå kontaktsport med risiko for slag og fald.

Du har nok ikke brug for graviditetstøj endnu, men bukserne strammer måske, så måske er det på tide at begynde at overveje, at gå mere i kjoler eller tøj, der kan give sig lidt, så du ikke går rundt og føler, du er strammet inde.

5/5 - (1 vote)