Gravid – Uge 16

Udviklingen af baby tager rigtig fart.

Knoglerne vokser sig stærkere og tungere og musklerne begynder at samarbejde med nervesystemet.

Din mave er nu så gravid, at folk ikke længere er i tvivl om du er gravid, eller om du bare er blevet lidt for tyk.

Din baby i uge 16

Din baby måler nu ca 11 cm fra isse til numse og med en fuld længde på ca 16 cm. Han/hun vejer nu op til 140 g.

Babys arme og ben er fuldkommen udviklede, og leddene bliver mere bøjelige. Knoglerne vokser, og bliver mere faste, de begynder at optage kalcium, fra din moderkage. Hvis du ikke får kalk nok gennem kosten , skal du tage et kalk/magnesium-tilskud, for at opveje for barnets store behov for kalk.

Din babys nervesystem er i fuld gang, og musklerne reagerer på signaler fra hjernen, så barnet kan koordinere sine bevægelser. Barnet bliver i denne periode, mere og mere aktivt, og kan dreje rundt, sparke og vende på hovedet i dets egen lille verden.

Du kan ikke føle babys udfoldelser endnu, for fostervandet tager af for bevægelserne.

Baby udskiller nu celler og forskellige stoffer ud i fostervandet. Skal man have taget en fostervandsprøve, kan man læse meget om barnets tilstand på grund af udskillelsen.

Din krop i uge 16

Du skal sandsynligvis til læge eller jordemodercheck i denne uge. Hos lægen får du checket dit blodtryk og indholdet af protein i din urin, for at udelukke svangerskabsforgiftning.

Din næse kan begynde at lyde forkølet, uden at du egentligt er det. Det er fordi slimhinden i næsen bliver påvirket af hormonerne og det hurtige blodomløb, der er opstået på grund af graviditeten. Prøv evt. med saltvands-næsespray, der kan hjælpe lidt på det. Du kan også prøve med dampbade for at afhjælpe det.

Hvis du går med bekymringer omkring det at blive mor, så tag gerne en snak med din jordemoder. Du kan også kontakte sundhedsplejen i din kommune og høre, om der er mulighed for et graviditetsbesøg af din kommende sundhedsplejerske.

Rate this post