Gravid – Uge 21

Så er du nået til uge 21 af din graviditet og din baby er nu 19 uger gammel.

Baby bliver større, men selvom der stadig er godt med plads inde i livmoderen, så kan du nok mærke fødder, numse og hoved skubbe mod maven.

Baby sover allerede nu mellem 12 og 14 timer om dagen.

Gid du så også kunne sove. Mange gravide har svært ved at sove, hvis baby er meget aktiv inde i maven.

Din baby i uge 21

Baby måler nu omkring 26 cm og vejer op mod 400 gr.

Babys tarmsystem er udviklet sådan, at det kan absorbere fostervandet som barnet sluger. Inden fødslen kan barnet synke op mod en halv liter fostervand i løbet af 24 timer.

I begyndelsen udvikles fostervandet af moderkagen, men ligeså snart barnets nyrer begynder at virke, så overtager de denne funktion.

Selvom babys nyrer fjerner afføring og restprodukter fra blodet og producerer urin, så er der næsten ingen urin i fostervandet. Restprodukterne føres ud i moderkagen og ud i din blodgennemstrømning, så det er dine nyrer, der filtrerer restprodukterne væk.

Babys smagssans har udviklet sig og smagssanserne på tungen er blevet formede. Udviklingen af hjernen viser, at baby kan mærke berøring, og hvis baby bliver scannet, kan man ofte se, at baby sutter på tommelfinger, eller rører sig i ansigtet.

Din krop i uge 21

Det kan være, du oplever at du sveder mere end du plejer. Det skyldes til dels hormonerne, men er også på grund af den ekstra vægt du bærer rundt på.

Måske begynder du at få røde striber rundt omkring på kroppen. Det er begyndende strækmærker og kan komme på bryster, hofter, mave, lår og bagdel. Det er ca. halvdelen af alle kvinder, der får strækmærker, og har din mor haft strækmærker, er der større sandsynlighed for, at du også får det.

En god kropsolie med f.eks. abrikoskerneolie og hybenkerneolie på kroppen kan give fugt til huden og holde den smidig og elastisk. Vælg et rent produkt med naturlig ingredienser.

Efter fødslen kan strækmærkerne få en anden farve, så de ikke er ligeså røde som inden, men bliver mere lyse og ikke lige så fremtrædende.

2.2/5 - (6 votes)