Gravid – Uge 39

Graviditet - Uge 39Gravid uge 39- tillykke – uge 39 af din graviditet er nu begyndt.

Dit barn er helt færdigudviklet og dermed fysiologisk klar til at komme ud. Men det er ikke det samme som at din baby har lyst til at komme ud.

Nogle studier viser, at det er babyen selv der udløser fødslen – så hvis du tror, at det har nogen effekt, kan du jo prøve at lave en handel med ham eller hende, allerede før fødslen.

Læs mere i vores serie om graviditetsugerne og i artiklen Gravid uge 39.

Din baby i uge 39

På nuværende tidspunkt vejer din baby i gennemsnit 3,5 kg. og er 50 cm fra top til tå. Moderkagen vejer cirka 700 g.

Langt størstedelen af din babys lanugo-hår er nu forsvundet. De er faldet af huden, og din baby har slugt dem fra fostervandet, og de venter nu i tarmene på at kunne komme ud med den første afføring.

Navlestrengen er nu cirka lige så lang som din baby fra isse til tå, og tilsammen er der ingen tvivl om at pladsen i din mave er ved at blive trang.

Derfor er det ikke sikkert, at du mærke lige så meget bevægelse mere. Dette er ikke det samme, som at der er noget galt. Der er bare ikke plads til at spille fodbold længere.

De hormoner du producerer under graviditeten kan til tider medføre at din baby bliver født med en lille bitte indikationen af bryster eller forstørrede skamlæber / pung. Men dette er helt normalt, og hævelsen vil falde inden for et par dage.

Bonus info: Når din baby bliver født, har den utroligt nok 300 knogler, hvor en voksen kun har 206 knogler. Dette er fordi der er en del af babyens knogler der vi smelte sammen med hinanden over de kommende år.

Din krop – gravid uge 39

På dette tidspunkt oplever du højst sandsynligt ret meget ubehag.

Din livmoder fylder nu alt pladsen i dit bækken, og store dele af din mave. Det kan være meget svært at finde bare en enkelt stilling, hvor du har det behageligt.

Der er desværre ikke noget at gøre ved det. Sådan er den sidste fase af graviditeten – men husk på, at det er snart ovre.

Udadtil bliver du måske nemmere rød end du plejer at gøre. Forklaringen på dette, er at jo længere du er henne des mere skal din krop arbejde for at pumpe blod rundt i kroppen – ikke mindst kræver det en del arbejde at pumpe blod tilbage til dit hjerte fra dine fødder.

Igen er dette normalt, og altså ikke noget, der skal bekymre dig.

Det er helt forståeligt, hvis du er ved at gå ud af dit gode skind for at få din baby ud af maven. Nu er det ikke sjovt at være gravid mere.

Sådan har næsten alle mødre det.

Prøv at distraher dig selv ved at læse en god bog, se nogle udsendelser, eller tage gåture i dejlige naturområder.

Læs også hvad der sker i:

4.1/5 - (18 votes)