Kan jeg blive gravid ved beskyttet sex?

Kan jeg blive gravid ved beskyttet sex?Er det muligt at blive gravid, selv ved beskyttet sex?

Det er et spørgsmål, mange kvinder – og mænd – stiller sig selv, og det kan da også være svært at finde ud af, hvad den reelle risiko er.

Når man bruger prævention, vil man jo gerne være så beskyttet som muligt, og kunne nyde sex uden at bekymre sig om risikoen for en uønsket graviditet.

Læs mere her om hvad risikoen egentligt er for graviditet ved beskyttet sex.

Hvor beskyttet er du, når du bruger prævention?

Der findes mange forskellige typer prævention, og de kan inddeles i tre kategorier. Der er:

  • Hormonprævention – P-piller, mini-piller, p-stav, p-ring, spiral m.v
  • Barriereprævention– Kondom, femidom, pessar og spiral
  • Naturlig prævention – Sikre perioder og stop-metoden
  • Nødprævention – Fortrydelsespille

Hormonprævention

De typer af hormonprævention du kan få på recept, er som regel meget sikre, hvis de bruges korrekt, og tages som de skal.

For eksempel skal Mini-piller helst tages på et bestemt tidspunkt af døgnet og p-pillerne er mest sikre hvis de tages hver dag osv. De forskellige typer er:

  • P-piller
  • Mini-piller
  • P-stav
  • P-ring mv.
  • Spiral

Hormonprævention bevirker, at der sker en forandring i din krop, der gør at du ikke kan blive gravid. Hormonerne sørger for, at du ikke får ægløsning, og uden ægløsning kan man ikke blive gravid.

Hormonprævention er mellem 95 og 97% sikker, og derfor er der altså en meget, lille risiko for graviditet.

Barriereprævention

Barriereprævention sørger for, at du er beskyttet så længe du bruger præventionen, der ellers ikke har nogen indflydelse på dig og dit system.

Der er generelt større risiko forbundet ved brug af denne type prævention, fordi der er større sandsynlighed for, at man bruger dem forkert.

Kondomet brugt korrekt giver god beskyttelse, men er det ikke sat på rigtigt, kan det glide af ved samleje. Når samlejet er slut, er det ikke sikkert det kommer med ud osv.

Så menneskelige fejl, kan gøre kondomet usikkert. Fejl ved kondomet, eller forkert størrelse, kan også betyde at det springer, selv om det er meget sjældent.

Men kondommet er alligevel den form for prævention, der er fornuftig at bruge, især hvis du ikke kender din partner særlig godt. Kondommet er nemlig den eneste præventionsform, der beskytter både mand og kvinde mod kønssygdomme.

Femidom er den kvindelige udgave af kondomet. Det er stadig ikke særlig udbredt. Risikoen ved femidom er ligeledes, at det kan sættes op forkert og tages ud forkert, så der alligevel kommer sæd ind i skeden.

Et pessar, kan lige som kondomet der fejler, være i risikoen for ikke at beskytte, hvis det ikke er sat op rigtigt eller har den rette mængde sæddræbende creme smurt på.

Naturlig prævention

Man kan debattere om naturlig prævention i virkeligheden er gode præventionsformer, for der er meget stor risiko forbundet med dem.

Vil man bruge sikre perioder, som prævention kræver det, at man som kvinde kender sin krop rigtig godt, og samtidig skriver ned hver gang man har menstruation. Dernæst skal man tælle dage, for at finde ud af, hvornår man er sikker.

Der er stor risiko for ”regnefejl” og desuden kan kroppens cyklus ændre sig. Det betyder også, at sex ikke kan være spontan, fordi der er lange perioder, der ikke er sikre, og hvor man derfor ikke kan dyrke sex.

Stop-metoden, hvor manden stopper inden han kommer, og ejakulerer når han er ude, er ikke en præventionsform og bør aldrig benyttes, hvis man vil undgå at blive gravid. Der kan komme sæd ud af penis, når manden er ophidset, også selvom han ikke har haft sædafgang/er kommet endnu.

Nødprævention

Nødprævention skal bruges, når det allerede er gået galt. Er kondomet sprunget eller har du en idé om, at pessaret ikke sad som det skulle, så kan du på apoteket og helt uden recept købe fortrydelsespiller, der sætter menstruationen i gang.

Du kan få vejledning på apoteket omkring hvilken fortrydelsespille, du skal bruge. Husk at køb nødprævention med det samme, for den skal tages inden for 3-5 døgn efter uheldet er ude.

Beskyt dig selv

Sørg for at beskytte dig selv – og hinanden, når I går i seng sammen og husk, at sex kan være mange ting, også selvom der ikke er penetration, altså at manden er oppe i kvinden, så kan man godt blive gravid alligevel.

Husk at tale med din partner om valg af prævention, også selvom det kan virke uromantisk.

Det er dit eget ansvar at beskytte dig, og derfor er det en rigtig god idé uanset om du er pige eller dreng, at have sørget for, altid at have prævention på dig.

Kondommer kan købes alle vegne og det er ikke pinligt, at bede om en pakke kondommer i kiosken – de er vant til det!

Du kan læse mere om risiko for uønsket graviditet her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (2 votes)