Graviditet og flyvning

Graviditet og flyvningDu må gerne flyve, selvom du er gravid. Det udgør ikke nogen fare for dig eller dit ufødte barn, men hvad skal du ellers vide om graviditet og flyvning?

Den internationale lufttransport sammenslutning, kaldet IATA eller International Air Transport Association, har udformet nogle retningslinjer, som langt de fleste flyselskaber i verden følger.

Retningslinjerne er lavet, fordi ingen flyselskaber ønsker at skulle håndtere en pludselig fødsel i 6000 meters højde.

Graviditet og flyvning – Hvad siger reglerne?

Som hovedregel må du flyve lige så meget du vil til og med 35. graviditetsuge. I uge 36 og indtil 38. uge anbefales det, at du ikke flyver lange ruter, men holder dig til flyrejser på mindre end 4 timer. Efter uge 38. må du ikke længere flyve. Risikoen for at en fødsel går i gang mens flyet er i luften, er for høj til at flyselskaberne vil tillade det.

Nogle flyselskaber forlanger lægedokumentation fra synligt gravide. Det vil sige, at selvom du måske er langt fra at være i uge 36, men alligevel tydeligt har en gravid mave, så kan du opleve at personalet vil bede om at se dokumentation for, hvor langt du er henne i graviditeten, og om du har har haft en normal graviditet.

Skal du ud og rejse, kan du bede din læge om at udfærdige et dokument, så du er sikret, hvis du pludselig bliver hevet til side i lufthavnen, og bliver bedt om at dokumentere at du ikke er 38. uger henne.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Når du flyver, er der er en forøget risiko for at få blodpropper. Dette skyldes både at du sidder stille i mange timer, men også lufttrykket i kabinen, der påvirker kroppen. Gravide har også en forøget risiko for at få blodpropper, så disse to ting tilsammen bevirker, at du skal være opmærksom på nogle ting, når du flyver som gravid.

  • Sørg for at få rigeligt med væske. Der er lav luftfugtighed i kabinen, og du har brug for at holde dig hydreret mens du rejser.
  • Bevæg dig. Selvom det ikke er det nemmeste med en gravid mave i et fly, så kom op og stræk dig.  Barnet trykker på sener og blodårer, og derfor kan det ligefrem være ubehageligt at sidde stille længe.
  • Lav venepumpe-øvelser. Vip i anklerne, så du vipper fødderne frem og tilbage, mens du sidder i dit sæde. På denne måde får du blodet til at cirkulere rundt i kroppen.
  • Brug støttestrømper. Det anbefales ved længere flyvninger at bruge støttestrømper, fordi det forhindrer blodpropper i benene.
  • Tal med din læge. Det er altid en god idé lige at tale med din egen læge, inden du skal ud på en længere flyrejse, når du er gravid. Din læge ved, om du har haft en helt normal graviditet, og kan rådgive dig.

Har du lyst til at læse mere om graviditet og flyvning, kan du blandt andet klikke ind på SAS hjemmeside, og se deres retningslinjer.

5/5 - (1 vote)