Du hører måsle om, at hormonerne under graviditet gør, at kvinder bliver endnu mere følelsesladede, end de er normalt.
Dette kan både komme til udtryk som positive følelser, men også som frustrationer, sorg, frygt og meget andet.
Hvis du planlægger at blive gravid eller er blevet det, så kan du godt forberede dig på, at det bliver 9 følelsesladet måneder. Efterfulgt af endnu flere følelser.
Når du opdager at du er gravid
Selv hvis du aktivt har forsøgt at blive gravid, kan det godt komme som noget af et chok at se de to streger på testen.
Pludselige er den teoretiske ønskedrøm om at lave en baby med ham, du elsker, blevet virkelighed, og din verden har nu ændret sig for evigt.
I dét sekund er det helt normalt at føle, hvad end du føler.
Der er tusinder og atter tusinder, der som det første har følt:
- Ekstase
- Fortvivlelse
- Glæde
- Frygt
- Fornægtelse
- Panik
- Tomhed
Så der er ingen grund til at stille spørgsmålstegn ved, om det er normalt at føle, hvad end du føler.
Uanset hvad, så accepter dine følelser. Der er ikke noget galt med dig, hvis du ikke hopper rundt af glæde, når du endeligt ser nyheden.
Følelser i den tidlige graviditet
Billedet af de hormonforstyrrede kvinder, der sender deres mand til den anden ende af byen for at hente en helt særlig slags spinat, for så at få brækfornemmelser over selv samme spinat, når han kommer hjem med det, er det typiske billede vi får af gravide kvinder i fjernsynet.
Men dette er ikke fordi, det er det mest almindelige, eller det mest rigtige. Det er nok nærmere, fordi det skaber den bedste underholdning.
Igen er der ikke noget, der er rigtigt og forkert. Nogen kvinder mærker hormonerne med det samme, de bliver gravide, og kan begynde at græde over alt fra et godt tilbud på bleer til muzakken i elevatoren, samt få ustyrlige trang til de mærkeligste fødevarer.
Andre igen kan blive nervøse over, at de ikke føler sig gravide, da de netop ikke mærker disse hormoner ræse rundt i kroppen.
Husk på, at det hele er normalt. Hver graviditet er unik, og du er ikke alene, hvis du ikke synes at kunne mærke nogen synderlig forandring de første mange måneder.
Frygt og tvivl
Det er også helt normalt at være nervøs omkring dit ufødte barns helbred. Bange for om det fejler noget, eller om den øl, du drak ugen før du, fandt ud af at du var gravid, har gjort varig skade.
Det gør stort set alle mødre.
Og det gør fædrene også.
Derfor kan den bedste medicin imod denne frygt være at snakke med din partner om det. Han har det måske lige som dig, og hvis ikke, kan han stadig være den bedste til at få dig til at slappe af.
Hvis du føler dig totalt overvældet af at være blevet gravid, så tag det en dag ad gangen. Og tag også en god snak med din jordemoder.
Husk at kvinder har født børn i tusindvis af år – helt uden scanninger, epiduralblokader eller så meget som en læge til at hjælpe med fødslen.