Graviditet og vitaminer

Graviditet og vitaminerNår du er blevet gravid, skal du sørge for at holde din krop sund, og sørge for du får de vitaminer du har brug for, så dit foster kan udvikle sig som det skal, og så du har overskud og energi.

 

Skal jeg tage vitamintilskud?

Du skal selvfølgelig spise en sund og varieret kost i gennem din graviditet. Ud over at dit foster skal have ordentlig føde, så er det vigtigt at du tænker på, at din krop bruger enormt meget energi på, at give næring til dit barn. Som tilskud til en varieret kost anbefales det fra Sundhedsstyrelsen, at alle gravide søger for at få følgende vitaminer:

Folsyre

Folsyre er et vitamin, der findes i kosten, men som du har brug for et tilskud af, så dit barn ikke får skader i hjerne og rygmarv (neuralrørsdefekter).

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du tager 400 mikrogram folsyre fra du planlægger at blive gravid og til du er 3 måneder henne i graviditeten. Så kan du stoppe med at tage folsyre.

D-vitamin

Vitamin D fremmer optagelsen af calcium og dermed opbygningen af knogler. D-vitamin kommer fra solen, og i vinterperioden kan mange have et lavt D-vitamin niveau.

Alle gravide bør tage 10 mikrogram D-vitamin igennem hele graviditeten.

Jern

Forskning viser at hver femte kvinde udvikler jernmangel i løbet af graviditeten, og derfor anbefales det at gravide tager jerntilskud efter 10. graviditetsuge og indtil du har født.

Du har brug for 40-50 mg ferrojern. Man kan få hård mave af jerntilskud, og derfor er det bedst, at tage vitaminet imellem måltiderne. Du kan også købe jern i flydende form, der er skånsom for maven. Spørg dig frem på apotektet, så du kan få det produkt, der passer bedst til dig og din situation.

Kalk

Det er vigtigt for både dine knogler og dit fosters knogler, at du får nok kalk igennem din kost. Det kan være i form af mælk og mælkeprodukter, og du bør drikke ½ liter mælk eller tilsvarende i mælkeprodukter om dagen.

Er du ikke glad for at drikke mælk, kan du tage et kosttilskud af 500 mg’s kalktabletter igennem hele graviditeten.

 

Er der nogle vitaminer jeg skal undgå?

Gravide frarådes at tage vitamin A i mere end hvad der er i en multivitaminpille. Det kan give fosterskader. Der findes A vitamin i lever og levertran, så det skal du i teorien også. Der må dog gerne spise leverpostej, hvis du ikke overdriver mængderne.

Rate this post