Hjælp, jeg tager alt for hurtigt på?

Hjælp, jeg tager alt for hurtigt på?Spørgsmål til Graviditet.dk

Hej Graviditet.dk . Mit spørgsmål går på: Hvilken kost er godt under graviditet, jeg vil helst ikke tage for meget på. Jeg er i uge 24 og vejer 79 kg, jeg vejede 69 kg da jeg blev gravid.

Jeg tager alt for hurtig på og jeg har svært ved, at spise det jeg plejer – som var masser af grønt og ikke for mange kulhydrater. Dette skyldes stor sult og småkvalme. Har du gode råd eller kender nogen du kan henvise til, omkring graviditet og kost?

Mange venlige hilsner
Pernille

Hej Pernille

Det er helt normalt at spise både mere og anderledes, når man er blevet gravid. Men det hjælper selvfølgelig ikke på dine bekymringer omkring vægtstigningen. Det er svært at sige noget entydigt om, hvor meget du bør veje nu. Der findes nogle retningslinier for vægtforøgelse under graviditet, som er afhængig af dit BMI – dvs. din vægt i forhold til din højde.

Disse tal kan du se på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det er dog sådan, at den største vægtstigning sker sidst i graviditeten, så generelt bør man ikke tage meget på i begyndelsen, hvis man skal undgå at kæmpe med overvægt efterfølgende. Men samtidig er der mange, der som dig, føler at kvalmen i begyndelsen kan afhjælpes ved at spise, og så tager man måske ekstra på.

Gode råd er – prøv at spise små måltider – og så sundt som muligt. Frugt og grønt skåret i småt, rugbrød med pålæg kunne være fine mellemmåltider. Suppe er også godt. Vær også opmærksom på at undgå sukkerholdige drikke – dvs. især sodavand og æblejuice. De indeholder mange unødige kalorier. Spis gerne proteiner til alle måltider for at holde dit blodsukker stabilt. Husk også det sunde fedt.

Prøv også at finde tid til at røre dig dagligt. Det kan være svært at motivere sig selv til motion, når man er træt, men det vil være godt for både dig og barnet. En halv times gåtur (ikke slentretur) vil være fint, hvis du ikke har tid og mulighed for andet.

Hvis du ønsker at gøre mere ud af det, kan du kontakte en kostvejleder i dit område. Hun vil kunne råde dig helt specifikt. Ellers kan jeg anbefale en rigtig god bog: “Sund mad til gravide og ammende” af Gunilla Lindeberg og Marie Löf. Der kan du få yderligere viden om emnet og der er gode madopskrifter.

Mange hilsner

Graviditet.dk

Rate this post
Jannie Poulsen siger:

Hej..
det er anden gang jeg er gravid, første gang tog jeg kun 9 kg på. Og nu er jeg uge 11+3 og jeg har allerede taget 4kg på 🙁 og ligner en der er noget længer henne..
Det er faktisk ikke forbi jeg spiser så meget anderledes end jeg plejer.
efter min første fødsel var jeg lidt overvægtig, smidt så 25kg på 6mdr.
så troede bare at jeg ville få mig en “flot” graviditet denne gang, men efter som jeg allerede har taget så meget på er jeg nu bange for det er blir helt vildt med vægten 🙁

Sandra siger:

Jeg er i 27. uge nu, og har allerede taget de 13 kg på. Men jeg synes nu ikke man ser dem som sådan. Noget af det er så os væske i kroppen. Men jeg startede på 69 kg, hvilket er normalt vægt for mig. Og jeg gjorde nøjagtig samme nummer som dig, med at spise kvalmen væk. det er effektivt! 😉 men efter kvalmen er forsvundet, er min appetit heller ik glubbende mere. Så vægten står meget stille nu. Jeg tog 25-28 kg på med mit første barn, som røg af igen kort efter rub og stub 😉 så tror ik man skal bekymre sig for meget. Jeg regner med at holde mig under 20 kg denne gang. Det er realistisk for mig 😉
De retningslinier man får holder altså bare ikke altid for alle..sådan er det 😉

Line siger:

Hej kan godt forstå du bekymre dig. jeg er 21 år, jeg er selv i uge 24 går ind i uge 25 i overmorgen og har taget 5,6 kg. på siden en måned før jeg fandt ud af at jeg var gravid. sys selv det er meget godt gjort og er lidt overvægtig i forvejen så regnede med at jeg ville være en af dem der tog rigtig meget på, men har været så heldig at jeg kun har oplevet kvalme i omkring en uges tid i begyndelsen af graviditeten.
men ellers spiser jeg næsten som jeg plejer, med næsten mener jeg at jeg tænker da helt sikkert over hvad jeg spiser og har reduceret forbruget af fastfood og begyndt at spise mere normalt fx kunne vi før godt spise pizza en gang i ugen hvor vi nu kun gør det en gang i måneden. det eneste jeg har lavet helt om på er cola. drak stort set en cola hver dag inden jeg blev gravid og nu drikker jeg det aldrig da det er meget usundt for barnet, har kun drukket 2 cola´er siden jeg fandt ud af at jet var gravid og trangen til den cola er helt væk nu. men igen er det fra krop til krop har en veninde der tog 40 kg på igennem hendes graviditet og før var hun rigtig flot tynd og har en anden veninde der er i uge 21 nu som allerede har taget 10 kg på. sa det er så vidt foskælligt.
bare vær glad for at der snart kommer en lille i familien og så må de ekstra kg vi har taget på smides ved hjælp af en masse dejlige lange gå ture med barnevognen :o)
det skal også siges at jeg arbejder ikke mere pga af krisen lige nu var jeg desværre en ud af de mange der blev fyret og motionere ikke andet end at gå lidt med vores hund og gøre rent i vores hus.

MVH Line

Anna siger:

Jeg vil også sige at det er forskelligt fra krop til krop… ja endda fra graviditet til graviditet…
Jeg er selv i uge 24 og jeg vejede måske lidt under 67 kg da jeg blev gravid, og nu er jeg oppe på 72… jeg spiser bare hvad der falder mig ind, selvfølgelig tænker jeg over rådene, men når man har kvalme så æd hvad der hjælper, ellers bliver det ikke til at holde ud… jeg er så bare så heldig at det der hjælper som oftest er frugt eller grønsager, og absolut ikke is og chokolade… men sådan er det jo nok ikke næste gang 😉
Du er gravid, ingen forventer at du ligner en strandsild lige efter.

jeanette siger:

jeg tog 7 kg på i starten af min graviditet, og tog ikke meget på i det sidste forløb. så det holder altså ikke altid stik.
Jeg tror det er forskellig fra krop til krop.
Da jeg styrketræner 7 gange om ugen, spiser meget sundt. Og har en normal fedtprocent på 11% lagre min krop hurtigere kg på, en normalt. så den har den normale fedt. jeg tog 14 kg på, og havde min sexpack og normale vægt igen efter 3 dage

Monica siger:

Jeg spiser HELE tiden, og jeg nyder det.
Jeg vejede 52 da jeg blev gravid og jeg vejer 64 nu og er i 28 uge 🙂
Spis løs, så længe der bare er god næring i til den lille 🙂