Hørelsen

HørelsenHvornår udvikles hørelsen i graviditeten?

Dette er noget af dét, der er blevet studeret mest, da høresansen er den nemmeste af de fem sanser at stimulere. Det er simpelt at udsætte babyen for lyde og se, hvornår og hvordan din baby reagerer på dem.

Det er dermed ret sikkert, at din baby begynder at reagere på lyde fra omkring uge 24 af din graviditet. Jo højere lyde, jo kraftigere reaktion.

Masser af lyde i maven

Der er mange helt naturlige lyde i din mave, herunder din hjertebanken, dit blods susen rundt i årerne, knurren i maven og tarme osv. Hvis du vil have en ide om, hvordan det er at ligge inde i maven, kan du prøve at tage et karbad, og lade ørerne blive dækket helt af vandet. Denne dybe rumlen svarer nogenlunde til, hvad din baby hører.

Derudover er der alle de lyde, som når din baby fra verden udenfor.

Det kan være TV, samtaler, musik, trafikstøj osv. Lyden fra disse ting er dog langt lavere for din baby end de er for dig, da mange af lydbølgerne absorberes af dit tøj og din hud. Derved er det kun en lille smule af dette, der kommer igennem til din babys fine ører.

Favorit lyde

Af alle de lyde, som din baby kan høre inde i maven, vil favoritlyden af dem alle være din stemme. Dette er, fordi din baby hører dig på to måder. Først ved de lydbølger, der kommer ud ad munden på dig, og som rammer din baby igennem din mave. Dernæst ved de indvendige vibrationer, som du sætter i gang, når du snakker.

Dette er ligesom når du hører dig selv snakke, hvilket også er grunden til, at du ikke kan genkende din egen stemme, når du en gang imellem hører en optagelse af den. Her hører du kun den lyd, der kommer ud af munden på dig – ikke de interne vibrationer, som du også normalt hører.

Ud over din stemme er det også bevist, at babyer efter fødslen nogle gange kan genkende musik, som de har fået spillet for sig under graviditeten. Omkring uge 26-27 øges din babys bevægelse inde i maven, når en familiær sang spilles for din mave, og bevægelserne stopper, når en fremmed sang spilles. Det kan næsten føles, som om din baby danser til musikken.

Det er især effektivt, hvis du sætter et par høretelefoner ned over din mave.

Denne viden kan også bruges til at berolige din baby efter fødslen ved at spille genkendelig musik for ham eller hende.

Hvis du overvejer hvad der blev af faderens stemme, så er der desværre ikke noget forskning, der viser at din baby kan genkende faderens stemme, efter fødslen. Dette kan dog være påvirket af at din baby af naturlige årsager hører din stemme i timevis hver dag, hvilket ikke er tilfældet for faderen.

4/5 - (2 votes)