Hvad er en CTG-strip?

Hvad er en CTG stripPå et eller andet tidspunkt i løbet af din fødsel, vil du sandsynligvis opleve at få lagt en CTG-stip, eller bare strip eller strimmel i jordemoder-sprog, om maven.

Nogle får lagt strippen lige så snart de kommer ind på hospitalet, og andre får den først på i slutningen af fødslen.

CTG står for CardioTocoGraphy og på dansk hedder det kardiotokografi.

 

Hvad gør en CTG-strip?

Et CTG apparat en en måler, der ved hjælp af et bælte, placeres på din mave. Måleren er tilsluttet en  monitor og en printer, der løbende printer målingerne ud. Måling foretages ved hjælp af ultralyd fra apparatet, der er fastspændt på maven.
Hvad er en CTG-strip?Apparatet måler din babys hjertefrekvens, det vil sige barnets hjertelyd under fødselen. Personalet på fødegangen kan via apparatets målinger læse, hvordan dit barn har det. Hvis barnet bliver stresset, eller hvis barnet har det skidt og måske presser på navlestrengen, vil hjertelyden falde.

CTG-strippen måler også dine veer. Apparatet kan måle ve-sammentræningernes styrke og også hvor hyppigt de kommer. Det kan ses på strippen, hvornår den næste ve kommer, fordi apparatets målinger viser de begyndende sammentrækninger inden du selv kan mærke veen.

En CTG-strip er et vigtigt apparat for personalet på fødeafdelingerne, fordi det kan hjælpe dem til at følge med i fødslens udvikling og og give dem et overblik i forhold til hvordan din baby har det under fødslen.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post