Udtrykket navlestrengsnedfald dækker over, at når du er i fødsel, så kan navlestrengen falde ud af livmoderen og ned i bækkenet.
Det betyder, at når barnet er på vej ud af fødselskanalen, så vil det presse på navlestrengen.
Navlestrengen er jo, ud over barnets fødekilde, også barnets måde at få ilt på.
Falder navlestrengen ud, og barnet presser sig selv ned i bækkenet, vil det altså presse på sin egen iltforsyning, hvilket kan skabe iltmangel, og i værste tilfælde kan barnet dø.
Hvordan undgår jeg navlestrengsnedfald?
Når du er gravid og jævnligt går til jordemoder og lægecheck, vil din jordemoder kunne mærke dit ufødte barns stilling i dit bækken.
Ved slutningen af terminen, vil jordemoderen konstatere, om dit barn “står fast” i bækkenet, det betyder, at barnet er i fødselsstilling. Står dit barns hoved fast, så er der som regel ingen fare for navlestrengsnedfald.
Står dit barn ikke fast, vil du blive informeret om det, så du kan tage dine forholdsregler. Hvis vandet går, skal du lægge dig ned. Det betyder, at du kan undgå at navlestrengen falder ned i bækkenet. Du skal ringe efter en ambulance, som så kører dig til fødestuen, så du ikke rejser dig op med risiko, for nedfald.
I nogle tilfælde kan dit barn stå fast, og alligevel kan der forekomme navlestrengsnedfald.
Hvad betyder navlestrengsnedfald for min fødsel?
Når du er i fødsel, og kommer ind på fødestuen, er en af de første ting der sker, at du bliver undersøgt af en jordemoder. Hun vil undersøge, hvor langt du er i fødslen. Hvor meget du har udvidet dig, og hvor langt ned i bækkenet barnet er kommet.
Når jordemoderen har undersøgt dig indvendigt, vil du få lagt en CTG- strip om maven. Den måler dine veer, men også dit barns hjertelyd. Gennem barnets hjertelyd, vil personalet kunne konstatere om barnet lider af iltmangel.
Hjertelyden hos barnet dykker, hvis det ikke får ilt nok og bliver stresset. Fødselslægen og jordemoder vil vurdere om situationen er så alvorlig, at du skal have et akut kejsersnit, eller om barnet klarer det fint, og kan fødes vaginalt.