Hvem skal man fortælle – og hvornår?

Hvem skal man fortælle - og hvornår?At skulle fortælle din partner, din familie og dine venner, at du er blevet gravid, kan være en af de bedste dele af din tidlige graviditet. Læs mere her i Hvem skal man fortælle og hvornår.

Det kan være en rigtig god ide at vente lidt med at dele nyheden, da statistikken desværre siger, at 1 ud af 7 tidlige graviditeter ender i spontan abort.

Derfor er det klogt at vente til denne risikoperiode er ovre, før du fortæller det til for mange. Det kan være svært nok at klare sådan en sørgelig nyhed selv, og det bliver ikke nemmere, hvis alle omkring dig også ved det.

Efter uge 12 er risikoen for spontan abort mindsket til 1%, så her er det generelt vurderet, at du med et stort smil kan fortælle alle, du ønsker det.

Læs mere i vores artikel er Hvem skal man fortælle – og hvornår?

Hvem skal man fortælle – din partner

Hvis du er i et stabilt forhold, anbefaler vi naturligvis, at du med det samme fortæller din partner den gode nyhed.

Altså med det samme du ved, at du er gravid – også længe før uge 12.

Hvis det var en planlagt graviditet, kan det være en fantastisk oplevelse at holde om sin partner og vide, at I nu er på vej ind i en ny og spændende fase af jeres forhold.

De første uger, hvor ingen andre ved, at der er noget i ovnen, kan også virke ekstatiske for jeres forhold. Jeres lille hemmelighed, som ingen andre ved noget om.

 

Din familie

Mange ønsker at fortælle deres familie om det med det samme. Især hvis du eller din partner har forældre, der bare sukker efter at få lov til at blive bedsteforældre.

I sidste ende er det op til dig, om du ønsker at fortælle din familie det med det samme. Det vil nok oftest afhænge af, hvor tæt du er med dem.

Er I meget tætte, kan du alligevel have meget brug for at snakke med dem, hvis noget skulle gå galt, og så kan du lige så godt fortælle dem det med det samme.

Ønsker du at holde det for dig selv, hvis graviditeten ender med en spontan abort, så anbefaler vi dig at vente med at sige noget til din familie til efter uge 12.

Dine venner før 12. uge

Dine venner kan være nogen af de sværeste at holde hemmeligheden over for, simpelthen fordi der ofte kan være alkohol involveret, når du mødes med dem, hvilket ikke længere er nogen god ide, når du er gravid.

Derfor kan det være rigtig godt at have et par undskyldninger oppe i ærmet, når I mødes, så du på den måde ikke står helt uforberedt, når dine venner rækker dig en øl eller en drink.

Du kan eventuelt bruge:

  • Nej tak, jeg skal køre hjem! Dén er svær at diskutere med.
  • Nej tak, jeg detoxer! Virker nok bedst, hvis du normalt går op i sundhed.
  • Nej tak, jeg træner op til et halvmaraton! Køber dig en del uger, hvis du normalt er typen, der kunne finde på at løbe et halvmaraton.
  • Nej tak, jeg er på penicillin.

Alternativt kan du også forsøge at sige det til én ven, som måske er villig til at drikke for to, og dermed drikke alt det, du får serveret.

Du kan også sørge for at komme først op i baren, og bestille noget uden alkohol, men som ligner en drink. Det kan eksempelvis være danskvand med en citron i et martiniglas.

 

Dine venner efter 12. uge

Nogle gange er det rigtig svært at fortælle sine venner, da der kan komme andre reaktioner, end du håber på.

Din graviditet er måske verdens bedste nyhed for dig, men dine venner kan måske godt være bange for, hvilken påvirkning det har på jeres fremtidige venskab.

Måske er de ikke klar til at begynde at interessere sig for farven på afføring, diverse udslet og det vidunderlige i, at lille fidus nu har sagt ‘ma’ i stedet for bare ‘aa’.

Måske har de selv forsøgt at få børn længe, hvilket kan gøre det lidt akavet at fortælle, at det nu er lykkedes for jer.

Uanset hvad, så prøv at sætte dig i vennernes sted, og forsøg at forudse deres reaktion.

Dine rigtige venner vil naturligvis støtte dig igennem det hele – men husk også at snakke om de ting, der udgjorde jeres venskab før graviditeten.

Hvis alt i dit liv nu handler om din graviditet, når du er sammen med dine venner, så kan du potentielt ændre dig så meget, så det kan være hårdt for venskabet.

Alt i alt er det normalt også en fantastisk oplevelse at fortælle sine venner, der størstedelen af tiden selvfølgelig bare er glade på jeres vegne.

Din arbejdsplads

Du er først forpligtet til at fortælle din arbejdsgiver om din graviditet 3 måneder inden den dato, du er sat til. Men vi anbefaler dig dog at fortælle det så tidligt som muligt.

Dette er, fordi du meget vel kan have brug for at de er lidt ekstra hensynsfulde i forhold til de lægeaftaler, du har, ekstra træthed, øget behov for at blive skånet osv.

Hvis du bliver afskediget under graviditet eller barsel er det desuden din arbejdsgiver, der skal bevise, at afskedigelsen ikke var på grund af graviditeten. Hvis han ikke vidste, at du var gravid, har han en meget nemmere sag.

Langt de fleste arbejdspladser tager dog rigtig godt imod nyheden. Det kan blot hjælpe dem at vide det tidligere, da de potentielt skal have en vikar ind til at overtage din stilling, mens du er væk.

Ved at fortælle nyheden tidligere end 3 måneder før giver du din arbejdsplads bedre forberedelsestid.

 

Overordnet set skal man mærke efter med sig selv, hvem skal man fortælle det til og hvornår.

Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert, da det alt sammen kommer an på, hvordan du har det med de mennesker, du ønsker at fortælle nyheden til.

Hvem skal man fortælle – og hvornår?
4.4 (87.5%) 8 Stemmer