Hvem skal med til fødslen

Hvem skal med til fødslenDer er nok ikke nogen fødende der frivilligt vælger at være alene til en fødsel. Udover at man gerne vil dele det store øjeblik med nogen, har man også brug for den ro og tryghed et kendt ansigt giver.

Partneren er jo oplagt at have med og heldigvis ønsker de fleste at deltage – ja det forventes vist af alle. Men det kunne også være en god idé at have en anden person med, som ikke er helt så følelsesmæssigt involveret. Og hvorfor så det?

Undersøgelser viser, at hvis en fødende kvinde har ro omkring sig og er tryg, forløber fødslen alt andet lige hurtigere. Der forekommer færre kejsersnit og der bliver brugt færre indgreb. Hvis den fødende bliver støttet og opmuntret, har hun bedre mulighed for at koncentrere sig om det hårde arbejde, og føler sig ikke alene og forladt.

De fleste partnere giver god støtte, men partneren er jo også dybt involveret følelsesmæssigt og støtten bliver måske ikke altid optimal. Det kan være svært at se sin elskede i smerter og vide præcis hvad den fødende ønsker.

Da jordemødrene ikke kan forventes at være tilstede på fødestuen i samtlige timer, kan parret godt have brug for en ekstra hjælp ind imellem. Denne hjælper vil kunne støtte og opmuntre den fødende og f.eks. afløse partneren hvis denne er nødt til at forlade fødestuen for at gå på toilettet, ringe eller spise.

Fødselshjælperen spiller altid en meget vigtig rolle for den fødende, og hvad enten det er et familiemedlem, en veninde eller en professionel fødselshjælper (doula) er det vigtigt at have talt sammen om forventninger og ønsker inden fødslen går i gang. På denne måde kan man sikre at den fødende bliver hørt, også på det tidspunkt, hvor hun ikke formår at tale, fordi hun bruger al sin energi på vearbejdet.

En doula er uddannet til at bistå og yde bedst mulig omsorg for den fødende og partneren. Doulaen erstatter ikke jordemoderen, men sørger for “den bløde omsorg”. Doulaer har selv født og gennemgået en uddannelse med fødselsfysiologi og -psykologi, og gennem samtaler med den gravide inden fødslen lærer hun mere om hvordan den fødende kan støttes bedst. En doula forlader på intet tidspunkt en fødende – heller ikke selv om fødslen skulle trække ud.

En fødselshjælpers ro og nærvær har en afsmittende virkning på den fødende, som derigennem får den tryghed, der gerne skulle sikre en god fødselsoplevelse.

Har du prøvet at føde med en doula? Eller har du måske savnet en doula under din fødsel? Skriv en kommentar…

Rate this post