Hvor meget skal man tage på

Hvor meget skal man tage påNår kvinden bliver gravid kan hun se frem til, at tage et vist antal kilo på i løbet af graviditeten. Men hvor meget skal man tage på og hvad er egentligt normalt.

Her kan du se de officielle anbefalinger for hvad der er er behov for, og hvad der ligger indenfor det normale…

Hvor meget skal man tage på i løbet af graviditeten?

En tommelfingerregel for, hvor meget gravide har behov for at tage på er:

– Undervægtige 14-15 kg
– Normalvægtige 10-15 kg
– Overvægtige 8-10 kg
– Svært overvægtige 8-10 kg

Vær opmærksom på at gravide, der venter mere end et barn vil have behov for at tage mere på end nævnt her.

Det er almindeligt at gravide tager mellem 10-15 kilo på under graviditeten. Overvægtige har ikke behov for at opbygge ekstra fedtdepoter til ammeperioden og behøver derfor ikke at tage så meget på.

Det er vigtigt, at gravide ikke tager for meget på, fordi de ekstra kilo kan være svære at tabe efter fødslen.

Til at vurdere om den gravide er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller svær overvægtig kan man bruge Body Mass Index (BMI). BMI for gravide beregnes ud fra deres højde i meter og vægt i kg før graviditeten.

Beregn dit BMI her.

Ca. 30% af alle kvinder i den fødedygtige alder i Danmark er overvægtige, og en tredjedel heraf er svært overvægtige. Gravide, der er overvægtige og ønsker at tabe sig, skal vente til efter fødslen.

Under graviditeten er det vigtigt, at maden er sund og varieret, og være fysisk aktiv – det vil hjælpe med at begrænse vægtstigningen.

Kilde: Alt om Kost.

Ups, det var måske mindre end du regnede med. Har du oplevet at tage mere eller mindre på, så skriv en kommentar…

Rate this post
Carina siger:

Hej. 🙂 jeg var svær overvægtig inden jeg blev gravid. Jeg er nu over halvvejs i min graviditet (20+3) og har kun taget 4 kg på. Jeg har sat mig et mål at jeg simpelthen ikke vil over 120kg. ( jeg er 184cm) og forsøger så vidt muligt og passe på kosten, og så dyrke lidt motion i små holdbare mængder. Jeg håber og tror på jeg kan holde mit løfte til mig selv. Men hvis det går galt, må jeg bare tage kampen når jeg har født 🙂

Mvh Carina

Eva siger:

Jeg er i uge 34 nu og har taget ca 18 kg på. Jeg har ikke spist supersundt, men det gjorde jeg heller ikke i forvejen, så intet nyt under solen. Jeg har lige fra starten taget en del på… Og var især i første trimester ved at blive lidt wobly, men det er ikke sådan mere. Nu sidder det pænt på mave, balder og bryst, så jeg føler mig ikke som en der ahr taget for meget på. Det skal lige siges at jeg inden jeg blev gravid var 167 og vejede ca 69 – lige lidt i overkanten for min normalvægt, men ikke så meget, da jeg har “tunge knogler” eller hvad man siger. Tror man skal passe på med at prøve at sætte tal på den slags, men mere skal fornemme med sin krop, hvad der er gdot og skidt. Der er jo også nogen der får meget vand i kroppen, det kan man jo ikke gøre så meget ved, selvom man spiser sundt!

Rikke siger:

Hej Majbrit,

På sundhedsstyrelsens hjemmeside findes der en folder om Mad og Motion for gravide: h
på side 11 er der en graf over normal vægtstigning i løbet af graviditeten. Jeg har selv studeret den nøje, da jeg synes, jeg tager meget på for tiden. Er i uge 19 og har snart taget 6 kg på.

Kristine siger:

Hej jeg er gravid med min nummer 2. Jeg er overvægtig da jeg ventede min første søn tog jeg 6 kg på, men nu her med nummer 2 har jeg ind til nu tabt 5 kg så ville høre om der er andre der har tabt sig når de er gravide, det er jo dejligt at vægten går den vej, men er alligevel nervøs. Jeg er 21+3 henne og har på ingen måde været dårlig eller noget så sys det er lidt underligt

Line siger:

Hej Majbrit

der ver vist ikke noget fast pr uge, men man siger at en normalvægtig før graviditet tager 10-15 kg på. Jeg er har selv taget ca 18 på, men det sidder heldigvis og gemmer sig på mave/hofter/lår, så det ser rigtig pænt ud:-) Held og lykke med det….

Betina siger:

Hej. Jeg er gravid for første gang og er nu i min 10. uge. Jeg har taget ca. 2 kg på. Jeg spiser varieret, men har dog svært ved at tage mig sammen til at spise grønsager pga min kræsenhed på dét punkt.
Jeg lider en del af kvalme, så for mig lige nu, handler det bare om at spise det jeg får lyst til og så få bekæmpet denne kvalme. Jeg håber, at det snart er på retur. Jeg har endnu ikke brækket mig, men det tror jeg er pga at jeg spiser jævnligt og ikke kun ved hovedmåltiderne.
Jeg er lidt ligeglad med, hvor mange kilo jeg tager på i 1. trimester, da jeg altid kan skære lidt ned på maden, når kvalmen er forsvundet. Det er dét jeg lever efter i øjeblikket; for føj hvor er det bare ubehageligt at have kvalme…

(jeg spiser Gravitamin + Hemojern hver dag for at være sikker på at få de vitaminer/mineraler jeg skal have)

Majbrit siger:

Hej. Jeg fandt ud af at jeg er gravid for 3 dage siden og er så småt begyndt at kigge lidt rundt på diverse sider for gravide. Mit spørgsmål er om der findes der en tabel for hvad man “normalt/almindeligvis” tager på uge for uge? f.eks hvad er “normalt” i uge 10 og i uge 27?
Håber I kan hjælpe en nybegynder som mig:o)

Helle siger:

Hej!
Jeg er gravid med barn nummer to. Jeg er 13 uger henne og har taget 3 kg på allerede. Da jeg ventede vores første barn tog jeg 26 kg på, hvilket jeg meget gerne vil undgå, da det endte med bækkenløsning og meget besvær. Jeg vejer normalt ca 52 kg og er 166 cm høj, altså helt normalt. Jeg dyrker ikke motion, udover cykle til byen, arbejde osv. Det gjorde jeg heller ikke under min første graviditet, men begyndte at svømme og gå til varmtvandstræning. Hvordan kan jeg bremse den voldsomme vægtstigning allerede? Jeg vil så nødig ende med at tage så mange kilo på igen. Og hvorfor går det så galt for mig? Jeg spiser rimelig sundt og ret grønt.
Hjæææælp! Gode råd modtages med kyshånd

Gitte siger:

Hej.
Gravid for første gang.Er i dag 19+6. Jeg har indtil nu taget 3,5 kg på. Spiser almindeligt varieret og sundt. Kaster mig over en pose lakrids på samme måde,som før graviditeten,dvs til weekenden,når der skal hygges… altså intet ændret der. Har haft 14 dage med kvalme(i starten) Billigt sluppet… Ingen opkast overhovedet.. hurra. var igennem en underlivsoperation,med fjernelse af 1 æggestok og en 13x10cmstor knude, ca 4 mdr,før jeg blev gravid, så min kondi var derefter.. hvilket må siges at ligge i den slappe-muskel-ende. Jeg går almindelige ture, danser let 2 timer om ugen,men ellers ikke mere motion.
Er 3 et halvt kilo for lidt???
Jeg er 168cm, og vejede ved graviditetens start 70 kg. (før operationen var min normale vægt i yo-yo mellem 65 og 68 kg..). Trives og har det skønt..Bøvler desværre med en forstærket allergi…men det er dog billigt sluppet ik?

Tina siger:

Hej.
Jeg er gravid i 29. uge. Jeg har allerede taget 14 kg på. Før graviditen vejede jeg 65 kg og er 165 høj.. Altså ligger min BMI på lige omkring de 24. Kan ikke forstå, hvorfor jeg allerede har taget så meget på. Jeg spiser jo af gode grunde, lidt mere end normalt, men det er meget sjældent fed mad. Spiser egentlig ikke mere søde sager end jeg gjorde før graviditeten.. Synes næsten jeg har taget et kg på, hver uge i løbet af de sidste 7-8 ugers tid. Kan jeg regne med at det bliver ved?
Mvh Tina.

Pete Andersen siger:

Hej Lisbeth. Tak for din kommentar. Skønt at høre at du under din første graviditet så hurtigt kunne tabe så mange kilo. Godt gået. Hvis du har spørgsmål til hvad der er normalt, skal du stille dem til en af eksperterne.

Statistik handler aldrig om enkeltpersoner, men udelukkende om grupper. Derfor er tallene selvfølgelig kun vejledende. Der vil altid være nogen der ligger lidt over eller lidt under. Dog er det for mange kvinder en stor udfordring at slippe af med de overflødige kilo bagefter, så måske er det alligevel en god idé at passe på undervejs.

Mange frugtbare hilsner
Pete 🙂

Lisbeth siger:

Under min første graviditet med min søn i 2006 tog jeg 28 kg på og var svær overvægtig inden graviditeten. Alle læger og jordmødre var efter mig om at jeg ikke skulle tage mere på. Da jeg havde født og havde været på barselsgangen i 3 dage og kom hjem, prøvede jeg vægten og på det tidspunkt manglede jeg kun at tabe 2 kg ud af de 28kg jeg havde taget på under graviditeten er det helt normalt?
Nu er jeg gravid igen og er 16+2 uger henne og jeg har ikke taget så meget som 2 gram på frem til nu er det normalt? Alle siger at min mave er pænt stor sammenlignet med min fastlagte termin. Er det normalt at der er så stor forskel på 2 graviditeter med 2 års mellemrum?
Ja jeg ved det ikke, men lægen og min jordemoder siger det ikke gør noget, fordi jeg er svært overvægtig i forevejen før jeg blev gravid. Det jeg bare ville fortælle var, at jeg ikke giver noget for at vægten skal stige eller ikke stige så meget, for de ved det vist ikke selv. Det eneste det giver er dårligt selvværd over at man ikke følger gennemsnittet.