Hvor ondt gør det at føde

Hvor ondt gør det at fødeDer er nogle, der siger, at den smerte, en kvinde gennemgår under en fødsel, er den værste i verden – og den bedste i verden.

Den værste, fordi det kan gøre rigtigt, rigtigt ondt at klemme et barn på et sted mellem 3 og 4 kg ud gennem fødselskanalen.

Og det bedste, fordi resultatet er et lille nyt væsen, som du vil elske helt vildt fra det øjeblik, du ser ham eller hende første gang.

Men hvor slemt er det egentlig at føde, og hvordan klarer vi det?

Det ser vi på her.

Hvor ondt gør det at føde – kan det måles?

Svaret er, det gør altid ondt, men hvor du synes, det gør ondt, er relativt subjektivt.

Noget af det handler om din indstilling – hvis du fra starten fokuserer på, at det her kommer til at gøre ulideligt ondt – så gør det sandsynligvis også.

Men der er andre ting, der spiller ind. Hvis du af naturen er meget spinkelt bygget, og du venter et stort barn, så kan det godt gøre relativt mere ondt at få barnet gennem fødekanalen.

Det er bare ikke sikkert, du oplever det sådan – for vi har alle forskellige smertetærskler og forskellig indstilling til det at føle smerte.

Undersøgelser viser, at det generelt gør mere ondt at føde første gang, hvilket tilskrives, at livmoderen og livmoderhalsen er mere smidige og sender færre smertesignaler anden og tredje gang.

Der er forskere, der har prøvet at måle, hvor ondt det gør at føde i sammenligning med andre former for smerte.

Ved at bruge et system med adjektiver som ”stikkende”, ”brændende”, ”skarp”, ”dunkende” og lignende, lykkedes det dem at score de deltagende kvinders smerter og sammenligne dem med andre former for smerte.

Slutresultatet: Det gør mere ondt at føde, end det gør at have ondt i ryggen, tandpine eller gigt. Til gengæld gør det mindre ondt end at få amputeret en legemsdel, for eksempel.

Har hormoner nogen indvirkning på, hvor ondt det gør at føde?

Det ser ud til, at vi får hjælp af vores hormoner. I løbet af tredje trimester og særligt fra det øjeblik, fødslen går i gang, øges vores smertetærskel markant.

Det skyldes bl.a. adrenalin or noradrenalin, der udløses i vores krop.

Kvinder, der føder omgivet af sin eller sine nærmeste, føler generelt mindre smerte, hvilket forskerne også mener kan tilskrives hormonpåvirkninger.

Og kvinder, der føder om morgenen, ser ud til at føle mindre smerte end kvinder, der føder om aftenen. Det mener forskerne hænger sammen med, hvornår de naturlige niveauer af de gavnlige hormoner er højest.

I graviditetens sidste fase og under fødslen udløses der også store mængder oxytocin. Det hormon har indflydelse på vores hukommelse.

Nogle forskere mener, at den glemsomhed, mange lider af under graviditeten, faktisk skyldes en ophobning af oxytocin.

Så det kunne tyde på, at vores kroppe udløser dette hormon for at hjælpe os med at glemme, hvor ondt det gør at føde – så vi gør det igen og igen.

2.3/5 - (3 votes)