Hvordan indretter du børneværelset?

Hvordan indretter du børneværelset?Mens du venter på, at den lille ny skal komme til verden, kan du begynde at tænke over, hvordan du indretter dig derhjemme efter fødslen. Udover at udvælge barnevogn og tøj til de første uger, så er det også vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvordan børneværelset skal se ud.

Et børneværelse behøver ikke være et værelse i almindelig forstand.

Alt efter hvordan dit hjem er indrettet kan et børneværelse også være et hjørne i dit soveværelse eller en niche i stuen.

 

Hvad skal der være i børneværelset

Uanset om du har et stort hus eller om du bor i en lille lejlighed så er det vigtigt at du tænker over nogle helt praktiske løsninger til dig og din baby.

Når du passer din baby, så er der nogle helt naturlige funktioner, der skal udfyldes. De vigtigste er:

  • Hvor skal barnet sove
  • Hvor skal barnet pusles

Har du et stort hus, er det måske oplagt at du indretter et decideret børneværelse, og har du en lille lejlighed, skal du måske finde nogle kreative løsninger, for at få løst udfordringen.  Det kan være hyggeligt at indrette et hjørne i dit eget soveværelse, der er lavet som babys hjørne. Du kan også finde et sted i stuen, hvor du kan indrette et børnevenligt område.

Det vigtigste er, at det ikke trækker, men har en nogenlunde fast temperatur, og du skal have mulighed for at kunne lufte ud.

Der skal også helst være roligt, så barnet kan sove uden larm omkring sig med mulighed for at trække gardiner for, så lys ikke generer søvnen.

Hav fokus på:

  • Praktisk indretning. Det allervigtigste er, at børneværelset er praktisk for dig som forælder, så alt det du skal bruge, er inden for rækkevidde.
  • Sikkerhed. Dit barn må f.eks. ikke kunne komme til skade i sin seng eller falde ned fra puslebordet.

 

Hvad har du brug for på børneværelset?

Puslepladsen

Du skal bruge:

  • Puslemadras
  • Stofbleer
  • Vaskefad
  • Blespand

Først og fremmest har du brug for en god pusleplads. Her skal være plads til, at dit barn ligger godt og ikke falder ned. Du skal også kunne nå både ble og stofble samt have en lille skål eller vaskefad ved din side med vaskeservietter. Du skal også kunne få fat i cremer og salver.

Har du plads til et almindeligt puslebord, kan du opbevare bleer og stofbleer på puslebordets hylder eller skuffer. Nogle pusleborde kommer med beholdere, der hænger på siden. Alternativt kan du have en hylde på væggen, hvor du kan have vaskefad, vaskeservietter og cremer opbevaret.

En blespand til brugte bleer er også nødvendigt – du kan købe en blespand, der forsegler bleerne, så du undgår at de lugter. Alternativt kan du bruge en papirkurv, med en rulle plastposer, og så pakke ble og vaskeservietter ind og bruge én pose til hvert bleskift.

Hvordan indretter du børneværelset?Soveplads

Skal baby sove hos dig i den første tid efter fødslen, eller skal han eller hun puttes i sin egen seng? Der er mange muligheder og løsninger til at give både din baby og dig en god nats søvn. Nogle forældre vælger at barnet skal sove i liften, der hører til barnevognen, i den første tid. Andre køber eller lejer en vugge. Og nogle køber en børneseng, som barnet kan bruge i 3-4 år. Uanset hvad du vælger, skal du overveje, om der er varmt/luftigt nok hvor barnet skal sove, om det er praktisk at barnet sover netop der, og om du kan lukke af for lyset.

En nyfødt sover mellem 17 og 23 timer i begyndelsen og selvom de vågne timer bliver flere og længere jo større barnet bliver, så går der mange måneder, hvor barnet ud over sin nattesøvn også har brug for både en formiddags- og en eftermiddagslur.

Opbevaring af tøj

Babyer skifter tøjstørrelse meget tit. Nogle gange kan de skifte en tøjstørrelse på 14 dage. Derfor er det en god idé at have tøj i forskellige størrelser, der er vasket og klart til at bruge. Har du købt et puslebord, kan du opbevare tøjet på hylderne under puslebordet. Ellers kan du opbevare tøjet i kurve, eller købe et lille tøjstativ og have tøjet på bøjler.

Børneværelset kan også indeholde en hyggeplads  med en ammestol, hvor du kan sidde komfortabelt sammen med baby og nusse, synge og ikke mindst amme/give flaske. Husk en god ammepude, så du kan amme/give flaske uden at få ondt i arme eller skuldre.

 

Det er hyggeligt at gå og gøre klar til at baby kommer til verden. Selvom du måske ikke har meget plads, er der masser af løsningsmuligheder, hvis du er lidt kreativ. Ellers kan du finde gode idéer på nettet til at udnytte små hjørner eller vægpladsen. Klik her for gode idéer. Det vigtigste er, at løsningen fungerer for dig og din baby.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

 

 

5/5 - (1 vote)