Hvordan ligger tvillinger i maven

Hvordan ligger tvillinger i mavenI de fleste graviditeter ligger barnet med hovedet nedad i den sidste del af graviditeten, klar til at møde verden med hovedet først.

Ja, sådan er det, når der kun er ét barn.

Men hvad hvis du venter tvillinger?

Hvordan ligger tvillinger i maven? Og hvad betyder det for dig?

Det ser vi på her.

 

Hvordan ligger tvillinger i maven, når det er bedst?

Det er faktisk ret tilfældigt, hvordan tvillinger ligger i maven – de kan have placeret sig med enten hovedet, fødderne eller ballerne nedad, og sandsynligheden for hver position er mere eller mindre den samme.

Hvis begge børn ligger med hovedet nedad, er det mest sandsynligt, at du kan føde ved naturlig fødsel. Men ligesom i enkeltbarnsgraviditeter er det ikke givet.

Fødslen kan gå i stå, eller et barn kan vise tegn på iltmangel, og hvis det sker, kan der stadig blive tale om at foretage et kejsersnit.

Den næstbedste måde, børnene kan ligge på, er den første med hovedet nedad og den anden med benene eller bagdelen nedad.

Så vil lægen eller jordemoderen, så snart den første baby er født, række ind i din livmoder (!) og vende det andet barn, eventuelt bistået af en anden fødselshjælper, der samtidig trykker på maven udefra.

Hvis den første tvilling ligger i sædefødsel (med hovedet opad), vil lægen givet anbefale et kejsersnit. Der er to børn, og derfor er der ikke den samme mulighed for at vende barnet, som der er ved en enkeltbarnsfødsel.

Børnene – eller den første tvilling – kan også ligge på skrå med hovedet ned mod en af dine hofter. Det kan rette sig, fordi barnet automatisk vender ned mod fødselskanalen, når veerne tager til, men mange gange vil lægen alligevel anbefale et kejsersnit for ikke at risikere noget.

Endelig sker det, at tvillinger ligger på tværs i maven – her vil du givet få foretaget et kejsersnit.

 

Hvorfor er det så tilfældigt, hvordan tvillinger ligger i maven?

Den vigtigste årsag til, at det er ret tilfældigt, hvordan tvillinger ligger i maven, er – at der er to.

Du kan sagtens opleve, at de ”slås” lidt om pladsen – særligt i den sidste del af graviditeten – og derfor ender en af dem eller begge med at ligge f.eks. på siden.

En anden grund kan godt være, at tvillingegraviditeter normalt ikke varer helt så længe som enkeltbarnsgraviditeter.

Det skyldes dels den manglende plads i livmoderen, og dels at moderkagen fungerer mindre effektivt i slutningen af graviditeten, når den har arbejdet på overtid for at sikre næring til to børn.

Derfor er det normalt, at tvillinger fødes allerede efter 36-37 uger og ikke rigtigt får placeret sig, som enkeltbørn gør.

Uanset hvad er der større sandsynlighed for at føde et eller begge børn ved kejsersnit ved tvillingefødsler, end der er ved enkeltbarnsfødsler.

Men lægerne har masser af erfaring med at håndtere tvillingefødsler, så du kan roligt se frem til at byde dine to små vidundere velkommen til verden.

1/5 - (1 vote)